IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите вероятно ще се успокоят след споразумението за дълга в САЩ

В петък на дневен ред е второто важно седмично събитие - месечният доклад за пазара на труда в Щатите

11:06 | 29.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Какво конкретно ще следим? 

След разрешаването на спора за американския дълг новата седмица вероятно ще започне доста спокойно: въпреки че германската фондова борса ще е отворена в понеделник (католически празник), на няколко други борси няма да има търговия. В Ню Йорк и Лондон ще има дълъг уикенд. 

Във вторник ситуацията все още ще е сравнително спокойна. Ще бъдат обявени тримесечните данни на специализираната в областта на бизнес имотите компания Aroundtown, регистрирана на MDAX, както и данни за икономическото и индустриалното доверие в еврозоната и за потребителското доверие в САЩ.

В средата на седмицата ще последват тримесечният отчет на доставчика на финансови услуги Wüstenrot & Württembergische (W&W), индексите на мениджърите по покупките от Китай и потребителските цени от Германия. В САЩ ще бъде публикувана Бежовата книга на Фед.

След гласуването на тавана на дълга в САЩ вниманието в четвъртък ще бъде насочено към по-нататъшните индекси на мениджърите по покупките, както и към доклада на ADP за тенденциите в заетостта в частния сектор на САЩ, който се счита за важен показател за правителствения доклад за пазара на труда в петък.

В същия ден очакваме производствения индекс ISM като важен водещ индикатор, който отново би трябвало да бъде по-слаб. Освен това Conference Board ще докладва за потребителското доверие в САЩ, което също се очаква да продължи да се понижава.

В петък новинарският дневен ред изглежда доста ясен отвъд доклада за пазара на труда в САЩ. При германския търговец на електроника на дребно Ceconomy денят на капиталовия пазар може да промени цената на акциите. 

Докато пазарът на труда ще е във фокуса на вниманието в САЩ, инвеститорите в еврозоната вероятно ще се съсредоточат главно върху важните данни за инфлацията. От Commerzbank очакват годишният темп на инфлация да е спаднал от 7% на годишна база през предходния месец до 6%, главно поради по-ниските цени на енергията. По този начин, макар че общият темп на инфлация би трябвало да продължи отдавна установения си низходящ тренд, сега се очаква и базисната инфлация да отслабне в резултат от понижаването на цените на храните и въвеждането на новия общ билет с ниска цена за Германия.

В Китай интересът ще е насочен към индексите на мениджърите по покупките. Макар че в производствения сектор се очаква леко подобрение, индексът за услугите вероятно ще се понижи. Що се отнася до корпоративната сфера, ситуацията ще бъде много по-спокойна, тъй като сезонът на отчетите вече приключва. В САЩ отчети ще публикуват само няколко компании, сред които HP и Salesforce.

Облигации

Пазарите на облигации вероятно ще останат волатилни в резултат на бюджетните спорове и засилващите се спекулации за лихвените проценти на Фед. Същевременно обаче повишението на лихвите от страна на Фед за срещата през юли е включено в цената. Въпреки това, тъй като повишаването на лихвените проценти от страна на Фед също не е сигурно, многобройните данни от САЩ през следващата седмица могат да доведат до движение в едната или другата посока на пазарите на облигации.

Валути

Щатският долар се възползва от засилването на спекулациите за лихвените проценти на Фед. Това движение може да продължи за момента. Ескалация на дълговата криза, от друга страна, вече е избегната и няма да навреди на щатския долар. В този случай рейтинговата агенция Fitch няма да извърши и понижаване на кредитния рейтинг.

Акции

Фондовите пазари до момента бяха обременени от спора за дълга на САЩ. Единствено огромният скок в цената на акциите на Nvidia и силното представяне на сектора на информационните технологии предадоха малко по-добро настроение. Стигането до споразумение по дълговия спор би трябвало да подкрепи фондовите пазари. По-слабият доклад за пазара на труда в САЩ също би трябвало да подобри настроенията.

Суровини 

Основното внимание на стоковите пазари е насочено към китайските водещи показатели. Тъй като търсенето от Поднебесната имерпя напоследък е разочароващо, цените на енергията и цветните метали са подложени на огромен натиск. Ако има признаци на стабилизиране, това би трябвало да подкрепи цените на суровините. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 10 месеца
Че те изобщо не бяха неспокойни...Никакви необичайни движения нямаше през последните седмици..Само в заглавията по медиите имаше врява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още