IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 изкачи 9-месечен връх, тласкан от акциите на Apple*

Книжата на технологичния гигант поскъпват с над 1% в началото на световната му конференция за разработчици

17:44 | 05.06.23 г.
Снимка: Victor J. Blue/ Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/ Bloomberg

Американският широк борсов индекс S&P 500 се покачва в понеделник близо до 9-месечен връх, стимулиран от поскъпването на акциите на технологичните гиганти, включително на Apple.

S&P 500 се повишава с 0,1%, докато технологичният Nasdaq Composite е без изменение. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average спада с 0,18%.

Акциите на Apple поскъпват с над 1%, достигайки рекордно висока стойност, последно търгувайки се на ниво от 183,42 долара за брой. Производителят на iPhone стартира световната си конференция за разработчици, където много анализатори очакват компанията да представи своите очила за виртуална реалност. Акциите на технологичната компания са поскъпнали с почти 40% от началото на 2023 г. в сравнение с ръст от 11,5% за S&P 500.

На пазарите на суровини цените на петрола се покачиха с над 2%, след като Саудитска Арабия обяви, че ще намали допълнително добива с 1 млн. барела на ден, започвайки от юли. Новината идва след срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, по време на която групата реши да се придържа към съществуващите производствени цели за 2023 г.

Златото поскъпва с 0,2% до 1973 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 3,689%.

Американските фондови пазари получиха тласък от силния доклад за работните места през май. По-добрите от очакваните данни сигнализираха на някои инвеститори, че икономиката може би вече не е изправена пред рецесия.

Приемането на законопроекта за тавана на дълга на САЩ и избягването на потенциално катастрофално неизпълнение на задълженията също вдъхна оптимизъм на инвеститорите, след като президентът Джо Байдън подписа законопроекта късно в петък.

„Това, което пазарът прави... Мисля, че е подходящо, но има неща, които все още не знаем, и големият проблем е Федералният резерв“, коментира главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан пред CNBC. Той отбелязва, че въпреки че големите опасения за дълга и по-широките банкови сътресения са отслабнали, това, което следва, зависи от целта на Федералния резерв за намаляване на инфлацията.

„Ако Федералният резерв остане убеден, че 2% е правилната цел за инфлацията, тогава ще има много насрещни ветрове за икономиката“, посочва той. „Ако обаче Фед признае, че 2% е погрешна цел, тогава пазарът е справедливо оценен.“

*Данните са актуални към 17:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още