IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се възстановяват след прекратения бунт на „Вагнер“*

Въпреки ценовия ръст американският петрол запазва траекторията си на тримесечен спад – първи подобен случай от 2019 г.

09:44 | 27.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се възстановява частично от ценовите спадове, които отразиха краткия бунт на частната военна компания „Вагнер“ в Русия през уикенда, пише Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк Брент нараства с 0,86% до 74,82 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 1,02% до 70,08 долара за барел.

Трейдърите оценяват коментарите на китайския премиер Ли Цян, който обяви по време на местен форум, че правителството на най-голямата икономика в Азия ще въведе по-практични и ефективни мерки за стимулиране на вътрешното търсене. Думите му подкрепят вече направените обещания от други китайски политици.

Цени на Брент и WTI към 9:20 ч. българско време. Източник: Oilprice Цени на Брент и WTI към 9:20 ч. българско време. Източник: Oilprice

Въпреки ценовия ръст американският петрол запазва траекторията си на тримесечен спад – първи подобен случай от 2019 г., като това отчасти се дължи на силните насрещни ветрове в лицето на бавното икономическо възстановяване на Китай, агресивното затягане на паричната политика на Федералния резерв и устойчивия руски износ на петрол, който притиска цените на глобалния петролен пазар.

Американският петрол се насочва към първи тримесечен спад от 2019 г. Източник: Bloomberg Американският петрол се насочва към първи тримесечен спад от 2019 г. Източник: Bloomberg

Руският държавен глава Владимир Путин определи лидерите на наемническата групировка „Вагнер“ като „предатели“, въпреки че коментарите му не осигуриха съществено разясняване на мистериозните събития около похода на паравоенните към Москва и внезапното изчезване на техния лидер Евгений Пригожин. Всякакви продължителни вътрешнополитически сътресения в Русия биха повлияли на петролните пазари.

Обещанието на Саудитска Арабия да намали добива от юли също влияе на пазара.

„Допълнителното едностранно намаление от 1 млн. барела на ден от страна на Саудитска Арабия, което трябва да влезе в сила през юли, съчетано със сезонното по-силно търсене, трябва да помогне за затягането на пазара през третото тримесечие“, пишат анализатори на BMI Research.

Въпреки това крехките пазарни настроения вероятно ще ограничат всяко движение на цената нагоре, предупредиха те.

Петролът поевтиня с около 3,6% миналата седмица поради опасенията, че по-нататъшното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ може да подкопае търсенето, тъй като икономическото възстановяване на Китай разочарова инвеститорите.

Търговците също следят за признаци на нарастване на търсенето на транспортни горива, като бензин, в Съединените щати преди пиковия летен сезон на шофиране.

„Американската автомобилна асоциация изчислява, че 43 млн. шофьори в страната ще шофират по около 80 км или повече от домовете си този уикенд в Деня на независимостта. Това е с 4% повече от 2019 г.“, добавиха анализаторите на ANZ.

Търсенето на бензин в световен мащаб е нараснало с 365 хил. барела на ден на годишна база, водено от силните данни за бензина в САЩ, като потреблението достига осемседмичен връх от 9,4 млн. барела на ден през седмицата на 17 юни, пишат анализатори на JP Morgan.

Анкета на Ройтерс сред петима анализатори сочи, че както суровият петрол, така и запасите от бензин вероятно са намалели през седмицата до 23 юни, след като запасите от суров петрол се свиха през седмицата до 16 юни.

Официалните данни за петролните запаси в САЩ от Американския петролен институт трябва да бъдат публикувани по-късно днес, последвани от тези на Администрацията за енергийна информация на следващия ден.

*Информацията е актуална към 9:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още