IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия започват седмицата колебливо в очакване на нови икономически данни

Пазарите реагираха на новите данни за инфлацията в Китай, които показват липса на промяна в ценовия натиск за юни

13:11 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха първата сесия от седмицата с понижения, докато инвеститорите се подготвят за новата серия ключови икономически данни, които ще осигурят повече информация за бъдещите ходове на централните банки по отношение на паричната им политика, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,61% до 32 189,73 пункта. Индексът Topix отчете подобен спад до 2243,33 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi записа понижение от 0,24 на сто до 2520,7 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng напредна междувременно с 0,62% до 18 479,72 пункта.

В континенталната част на Китай бенчмаркът Shanghai composite отчете ръст от 0,22% до 3203,7 пункта. Индексът Shenzhen записа повишение от 0,5% до 10 942,83 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за инфлацията в най-голямата икономика в Азия. Индексът на потребителските цени е останал без промяна миналия месец на годишна база, показват данни, публикувани от статистическата служба на Китай в понеделник. Това е най-ниското ниво от февруари 2021 г., а силно намаляващите цени на свинското месо са се отразили най-силно на индекса. Основната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, се е забавила до 0,4% от 0,6%. Цените на производител са намалели с 5,4% на годишна база, което е най-силният темп от декември 2015 г.

Австралийският показател ASX 200 изтри 0,54% от стойността си, понижавайки се до ниво от 7004 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 юни. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 юни.

Инвеститорите очакват по-късно тази седмица да бъдат публикувани данни относно търговията в Япония, потребителското доверие в Австралия, безработицата в Южна Корея и цените на производител за Япония.

В четвъртък централната банка на Южна Корея ще реши дали да промени лихвите, когато се очаква да бъде публикуван и търговският баланс на Китай. Седмицата ще приключи с резултатите за брутния вътрешен продукт на Сингапур за второто тримесечие, след като през първото тримесечие на годината се наблюдава свиване на тримесечие.

Междувременно книжата на китайския онлайн гигант Alibaba поскъпнаха с около 5%,  тъй като инвеститорите очакват дългогодишния правителствен контрол над звеното ѝ Ant Group да приключи. Глобата от 7,12 млрд. юана (985 млн. долара), наложена на Ant Group от китайските регулатори в петък, изглежда ще отбележи края на двугодишния натиск на Пекин върху местните технологични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още