IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е на ръба на дефлацията, засилвайки идеята за спешни стимули

Производителите от месеци се борят с по-ниските цени на стоките и слабото търсене в страната и чужбина

10:05 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителската инфлация в Китай е останала без промяна през юни, а заводските цени продължават да спадат, захранвайки опасения за рисковете от дефлация и засилвайки спекулациите за потенциални икономически стимули, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени е останал без промяна миналия месец на годишна база, показват данни, публикувани от статистическата служба на страната в понеделник. Това е най-ниското ниво от февруари 2021 г., а силно намаляващите цени на свинското месо са се отразили най-силно на индекса.

Основната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, се е забавила до 0,4% от 0,6%. Цените на производител са намалели с 5,4% на годишна база, което е най-силният темп от декември 2015 г.

„Рискът от дефлация е много реален“, казва Джан Джъуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

И двата показателя засилват доказателствата, че възстановяването отслабва, а опасенията за дефлация натежават върху доверието. Това вероятно ще предизвика още спекулации за това какви потенциални стимули може да бъдат въведени в подкрепа на икономиката.

„Днешните данни определено са аргументи за повече облекчаване на политиката, което политиците вече правят, но само по премерен начин“, казва Мишел Лам, икономист за Китай в Societe Generale SA.

Производителите от месеци се борят с по-ниските цени на стоките и слабото търсене в страната и чужбина. Ако потребителите и фирмите продължат да се въздържат от харчене или инвестиции с надеждата цените да станат по-ниски, това може да доведе до порочна спирала на спад на цените.

Основно забавяне на потребителските цени миналия месец е дошло от цените на свинското месо. Цената на месото – основен продукт в храненето на китайците – е спаднала със 7,2% през юни на годишна база. Това е над понижението от 3,2% през май.

Правителството се опитва да ограничи спада на цените на свинското, като заяви миналата седмица, че ще купува повече месо за държавните резерви, за да увеличи търсенето.

Дефлацията на цените на производител се подхранва от продължителни спадове на международните цени на суровините. В изявление държавният статистик Дун Лидзюен цитира продължаващ спад в разходите за петрол и въглища, както и висока база за сравнение с миналата година.

С изключение на краткия период на дефлация в началото на 2021 г. Китай не е имал продължителна дефлация на потребителските цени от 2009 г. насам на фона на световната финансова криза.

Тогава Пекин представи пакет от стимули от 4 трлн. юана (553 млрд. долара), фокусиран върху инфраструктурата и модернизирането на индустрията. Въпреки че този план подпомогна растежа по онова време, той накара местните правителства и да взимат повече заеми, отколкото им е разрешено по закон, което доведе до увеличаване на дълга.

Обхватът на политиката за спиране на заплахата от дефлация е по-ограничен този път, отчасти предвид опасенията относно рисковете от дълга.

Повечето мерки за подкрепа на икономиката са ограничени, като централната банка намали основния лихвен процент миналия месец съвсем малко. Правителството също така разшири данъчните облекчения за купувачите на електрически автомобили.

„Много малко вероятно е правителството да въведе изключително силни макрополитики“, казва Брус Пан, главен икономист в Jones Lang Lasalle. Той добавя, че правителствените лидери наблягат на „висококачествен растеж, който е стабилен и постига баланс между икономическото структурно приспособяване и предотвратяването на риска".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още