IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният двигател на икономиката на Китай забавя ръста си през юни

Това е поредният сигнал, че китайската икономика губи инерция

11:43 | 05.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът в сектора на услугите в Китай се е забавил през юни спрямо предходния месец, показват данните от частно проучване, предоставящо повече доказателства за това, че основният двигател на възстановяването на страната след Covid се охлажда, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin China в сектора на услугите се е понижил до 53,9 пункта от 57,1 пункта през май, заявиха Caixin и S&P Global в сряда. Това е най-ниското му равнище от януари насам и е доста под медианната прогноза за 56,2 пункта, направена от икономисти, анкетирани от Bloomberg. Границата от 50 пункта разделя ръста от свиването на месечна база.

Спадът показва, че по-силният етап от т.нар. K-образното икономическо възстановяване (възстановяване, при което някои части от икономиката преминават през силен растеж, докато други продължават да се свиват - бел. ред.) на Китай тази година губи инерция, тъй като потребителите намаляват разходите си за услуги като пътувания и ресторанти на фона на повишената младежка безработица и мрачните прогнози за доходите. Данните вероятно ще подтикнат правителството да засили мерките, подкрепящи растежа.

„Натискът за стабилизиране на заетостта се засилва“, коментира Брус Пан, главен икономист и ръководител на изследванията за Greater China в Jones Lang LaSalle Inc. "Въведените вече мерки са насочени главно към осигуряването на основа за икономически растеж. Нуждаем се обаче от по-всеобхватна, по-мащабна и по-силна от очакваното политическа подкрепа в момент, когато пазарното търсене и доверието все още нямат ясно изразено възстановяване.”

Индексите на борсите в континентален Китай и Хонконг увеличиха спадовете си след публикуването на данните, като индексът Hang Seng China Enterprises се понижи с цели 1,7%.

Офшорният юан изтри сутрешните си печалби и поевтиня с 0,2% до 7,2426 юана за долар към 10:25 сутринта местно време.

Разходите за пътувания в страната по време на скорошния празник за фестивала на драконовите лодки са били на нива, по-ниски от тези преди пандемията. Данните за продажбите на жилища също са под равнището си от предходни години, а предварителните оценки за продажбите на автомобили през юни показват спад спрямо преди година.

Възстановяването на сектора на услугите, задвижвано от повишената мобилност, изглежда е достигнало своя връх, смята Томи Сие, ръководител на отдела за проучвания в Overseas Chinese Banking Corp.

„Следващата задача за икономиката на Китай е да премине от растеж, насочен към възстановяване, към модел на експанзивен растеж“, казва Сие. „Това ще изисква политическа подкрепа“.

Проучването на Caixin се фокусира върху по-малки фирми в сравнение с официалния PMI в сектора на услугите. Публикуваните миналата седмица резултати от проучването на правителството показаха, че ръстът в сферата на услугите се забавя за трети пореден месец. Според официалните данни фабричната индустрия се бори да се възстанови след месеци на свиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още