IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото достига 4-седмичен връх

Ценният метал поскъпва на фона на очакванията, че идва краят на кампанията на Фед за лихвите

14:57 | 13.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на златото се повишава до най-високата си стойност от около месец насам в четвъртък заради по-слабия долар, след като данните за инфлацията в САЩ засилиха надеждите на инвеститорите, че Федералният резерв скоро ще спре със затягането на паричната политика, съобщава Ройтерс.

Спот цената на благородния метал се повишава с 0,12% до 1960,16 долара за тройунция и достигна най-високата си стойност от 16 юни насам. Златните фючърси поскъпват с 0,15% до 1964,65 долара за тройунция.*

Доларът отслабна до най-ниското си ниво от почти година, правейки златните кюлчета по-достъпни за притежателите на други валути. Доходността по държавните облигации на САЩ също е на най-ниската за повече от седмица насам, намалявайки алтернативните разходи за притежание на кюлчетата, които не носят възвращаемост.

Тъй като до следващото заседание на Фед остават две седмици, като данните показват, че през юни са били отворени по-малко нови работни места, а инфлацията се е забавила, се очаква, че следващото повишение на лихвите може да бъде последното, смята Карло Алберто Де Каза, външен анализатор в Kinesis Money.

Потребителските цени в САЩ са се повишили умерено през юни и регистрират най-слабия си годишен ръст от повече от две години насам.

В четвъртък вниманието на инвеститорите се насочва към данните за броя на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ за седмицата до 8 юли (очаква се да има 250 хил. подадени молби спрямо 248 хил. през миналата седмица) и данните за индекса на цените на производител за юни.

Цената на златото се колебаеше около нивото на съпротива от 1960 долара и пробив на ключовите нива около 1980 и 2000 долара би могъл да означава, че то отново се връща на бича територия, "въпреки че междувременно цената на ценния метал може да срещне известна съпротива", коментира в бележка Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в OANDA.

В по-широк план на пазарите европейските акции се повишиха, след като стаа ясно, че икономиката на Великобритания се е свила по-слабо от очакваното през май. Слабите търговски данни от Китай не повлияха настроенията, а повечето цветни метали поскъпнаха.

Сред другите благородни метали спот среброто поскъпва с 0,3% до 24,22 долара за тройунция, цената на платината се повишава с 1,4% до 960,04 долара за тройунция, а паладият поскъпва с 1,1% до 1296,25 долара за тройунция, по-рано днес.

* Цените са актуални към 14:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още