IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН наложи временна забрана на търговото за останалите акции на "Захарни заводи"

Регулаторът смята, че предложителят е занижил прогнозните приходи, иска и изясняване на намеренията за публичния статут на дружеството

10:53 | 19.07.23 г.
Снимка: Захарни заводи АД
Снимка: Захарни заводи АД

Комисията за финансов надзор (КФН) наложи временна забрана на търговото предложение на мажоритарния акционер в „Захарни заводи“ АД - „Захар Инвест“ ЕАД, за изкупуване на останалите акции, които дружеството не притежава.

Решението на регулатора е публикувано на сайта му.

Комисията има забележки относно прогнозата за приходите на публичната компания, като смята, че те са занижени и не отговарят нито на постигнатите резултати през първото тримесечие, нито на реалността в сектора, в който оперира „Захарни заводи“.

Финансовият регулатор иска също така предложителят да изясни дали ще отпише „Захарни заводи“ от регистъра на публичните дружества заради двусмислени коментари на няколко места в текста на предложението.

Занижени прогнозни приходи

КФН посочва в решението си, че се занижават прогнозните приходи още за тази година, което е в контраст както с дългогодишната тенденция, така и с постигнатите резултати за първото тримесечие на 2023 г. – спрямо първо тримесечие на 2022 г. е реализиран ръст от над 45%.

Регулаторът отбелязва също така, че заложеното намаление на цената на захарта през 2023 г. спрямо 2022 г. противоречи на реалната ситуация в сектора, като иска от компанията да представи обективна и надлежно обоснована прогноза за приходите на групата.

КФН иска от компанията да обоснове и очакванията си за разходите за лихви, както и общозаводските и административните разходи.

Публичен статут на дружеството

Комисията иска търговият предложител недвусмислено да изясни намеренията си за публичния статут на „Захарни заводи“ – в предложението се посочва отписване на компанията от публичния регистър, но не се конкретизира кой точно регистър, както и че дружеството „може да престане“ да е публично“, подчертават от КФН.

Все пак компанията посочва на две места в текста на предложението, че има допълнителни разходи заради публичния си статут, както и че иска мениджмънтът да се фокусира върху корпоративното управление, а не върху изпълнението на административните изисквания към публичните компании.

Предложителят казва също така, че „в съвременните условия така формираната бизнес структура на „Захарни заводи“ е неподходяща за по-нататъшното развитие на компанията. Привличането на стратегически или финансови инвеститори е трудно, на практика невъзможно, тъй като няма такива, които да проявяват едновременно интерес към консолидираните от компанията бизнес дивизии, особено що се отнася до тези, които не са обособени в отделни юридически лица“, т.е. може да се очаква и известно преструктуриране.

Параметри на предложението

„Захар Инвест“ АД предлага цена от 5,15 лева на акция на миноритарните акционери. Последните сделки с акции на дружеството, които са сключвани днес, 19 юли, са на цена от 5,15 лева.

„Захар Инвест“ притежава пряко и по силата на споразумение 10 454 071 броя обикновени, безналични акции, с право на глас, които представляват 94,071% от капитала на „Захарни заводи“.

Мажоритарният акционер не притежава и иска да придобие пряко до 658 848 броя акции на публичното дружество.

В последната година акциите на „Захарни заводи“ поскъпват с почти 10%, а пазарната капитализация надвишава 57,2 млн. лева.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още