IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви се към делистване на "Захарни заводи" от БФБ

Мажоритарят на дружеството е отправил търгово предложение за изкупуване на останалите акции

16:24 | 22.06.23 г.
Снимка: Захарни заводи АД
Снимка: Захарни заводи АД

Мажоритарният акционер в „Захарни заводи“ АД – „Захар Инвест“ АД, е отправил търгово предложение за изкупуване на останалите акции, става ясно от съобщение, публикувано чрез БФБ-София.

След приключването на търговото дружеството се предвижда да бъде отписано от публичния регистър и да се делистне от борсата. Не се планират промени в дейността и служителите, но ще се решава допълнително дали да не се проведе увеличение на капитала, става ясно от документа.

„Захар Инвест“ притежава пряко и по силата на споразумение 10 454 071 броя обикновени, безналични акции, с право на глас, които представляват 94,071% от капитала на „Захарни заводи“.

Мажоритарният акционер не притежава и иска да придобие пряко до 658 848 броя обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции на производителя на захар и захарни изделия от всички акционери, с изключение на тези, които са страна по споразумение с предложителя за обща политика на управление на дружеството.

Компанията предлага цена от 5,15 лева на акция.

В съвременните условия така формираната бизнес структура на „Захарни заводи“ е неподходяща за по-нататъшното развитие на компанията, посочва се в документа. Привличането на стратегически или финансови инвеститори е трудно, на практика невъзможно, тъй като няма такива, които да проявяват едновременно интерес към консолидираните от компанията бизнес дивизии, особено що се отнася до тези, които не са обособени в отделни юридически лица.

За публичния статут на дружеството се посочва, че допълнително усложняват административното обслужване и фокусирането на мениджмънта и акционерите му към оперативното управление.

На 19 юни се е провело и общото събрание на акционерите на „Захарни заводи“. Акционерите са приели финансовия отчет и докладите на ръководството и са решили печалбата за миналата година в размер на почти 11,9 млн. лева и печалбата от минали години в размер на над 12,4 хил. лева да се отнесат като други резерви.

В последната година акциите на „Захарни заводи“ поскъпват с над 4%.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още