IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите на Китай са се срещали с представители на глобални инвестиционни фондове

Обсъждани са стъпки как фондовете да продължат да инвестират в страната

15:04 | 22.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските регулатори са се срещали с глобални инвеститори в петък, пише Bloomberg, като цитира запознати източници.

Това е в резултат на опитите на правителството да повиши доверието на пазара, тъй като икономическото възстановяване на страната губи скорост, отбелязва информационната агенция.

Заместник-председателят на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа Фан Синхай се е срещнал с представители на някои глобални компании за рисков капитал и частни капиталови инвестиции, за да чуе опасенията им относно инвестициите в страната, посочват източниците на медията.

На срещата е присъствал и Нийл Шен, партньор-основател на HongShan, с предишно наименование Sequoia Capital China, и изпълнителен директор на Warburg Pincus.

Фан е бил придружен от представители на надзора на ценните книжа и Асоциацията за управление на активи на Китай.

Нито една от агенциите не е отговорила на исканията за коментар от Bloomberg. Представител на Warburg Pincus е отказал коментар.

Рядката среща с глобални фондове идва, след като администрацията на китайския президент Си Дзинпин изрази най-силната си подкрепа през последните години за частните технологични предприятия в страната. Това обаче се посреща със скептицизъм, тъй като инвеститорите призовават за по-конкретни мерки и по-силен стимул за съживяване на растежа.

Темите, обсъдени на срещата в петък, включват стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се гарантира, че глобалните фондове могат да продължат да инвестират в Китай, казват източниците на Bloomberg. Регулаторите са призовани да ускорят процедурите за регистрация на първични публични предлагания в чужбина, да ускорят листванията в континентален Китай и да смекчат правилата за сливания и придобивания, допълват източниците на медията.

Ескалиращото напрежение между Китай и САЩ, многогодишните репресии на Пекин срещу частния сектор и отслабващата икономика на страната намаляват интереса на инвеститорите. Фирмите за частен и рисков капитал се затрудняват да привлекат институционални пари от САЩ и Запада като цяло поради тези дългосрочни опасения.

Тази седмица комисия на Конгреса на САЩ заяви, че разследва четири фирми за рисков капитал за инвестициите им в китайски технологични компании – последният знак за засилващия се контрол на Вашингтон върху американски фондове, заподозрени, че помагат за развитието на чувствителни индустрии в Китай. Разследваните фондове са GGV Capital, GSR Ventures, Walden International и Qualcomm Ventures.

Държавният департамент на САЩ също така препоръча през юни на американците да преосмислят пътуването до континентален Китай поради произволното прилагане на местните закони и риска от неправомерни задържания. Това също оказва натиск върху бизнес общността да се отдръпне от инвестициите в страната.

Правителството показа подкрепа за частния капитал и рисковия капитал по-рано този месец, когато премиерът Ли Цян одобри окончателните правила за пазара на частни фондове почти шест години след публикуването на проекта. Докато наказанията за нередности са значително по-строги, има специална глава за рисковия капитал с по-свободни изисквания, както и фондовете-майки са освободени от някои ограничения в полза на вторичния пазар на частен капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още