IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ официално забраниха вноса на руски уран*

Текстовете предвиждат изключения в случай на заплаха за националната сигурност, но те ще важат само до 2027 г.

13:06 | 14.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън даде зелена светлина на закона, забраняващ вноса на уран от Русия или с руски произход, става ясно от съобщение на Белия дом. "Този нов закон възстановява лидерството на САЩ в ядрения сектор", категорични са от администрацията на американския президент.

Конгресът отпусна наскоро допълнително финансиране в размер на 2,72 млрд. долара, които ще бъдат използвани за изграждане на нови обогатителни мощности. През декември Канада, Франция, Япония и Великобритания се разбраха да инвестират общо 4,2 млрд. долара, за да намалят зависимостта си от Русия.

Текстовете, одобрени с подкрепата на двете партии в Конгреса, ще влязат в сила след 90 дни. Те позволяват Министерството на енергетиката да допуска доставки от Русия в случай на нужда, за да не бъде прекъсван процесът на работата на централите или ако това е от национален интерес, след консултации с държавния секретар и Министерството на икономиката, е записано още в закона.

Тези изключения обаче са предвидени само до края на 2027 година и в точно определени количества уран, който може да бъде внесен.

В разпространена по-късно позиция руският ядрен холдинг "Росатом" посочи, че смята забраната за дискриминационна и непазарна. "Подобни решения, които имат политически подтекст, са деструктивни за устойчивото функциониране на глобалния пазар на стоки и услуги в областта на ядрения горивен цикъл", допълват още от руската държавна компания.

Русия е световен лидер по доставки на обогатен уран. 24% от урана, използван от ядрените централи в САЩ е руски, сочат данни на енергийните власти в страната.

За забрана за вноса на уран от Русия се обяви и Европейският парламент, но заради голямата зависимост на някои от страните за вноса на ядрено гориво засега това не е в дневния ред на Европейската комисия. Брюксел обаче подготвя ограничения за вноса на втечнен газ от Русия в предстоящия 14 пакет със санкции срещу Русия.

Киев също отдавна настоява за мерки на ЕС срещу ядрения сектор в отговор на окупирането на най-голямата ядрена централа в Украйна и Европа - Запорожката АЕЦ, в която работят шест реактора.

* Информацията е допълнена с позицията на руската държавна компания "Росатом"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 2 седмици
До: 0pk: Пеееераси сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 2 седмици
Сами си забраняват, после сами си одобряват изключенията за въведената забрана. Или както се казва: "На го.л тумбак - чифте пищови" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още