IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха с леки повишения след минорна седмица

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се покачи с 0,3% в петък, но отписа 2,7% за седмицата

19:51 | 04.08.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските фондови борси отбелязаха леки повишения в петък, приключвайки неблагоприятна за пазарите седмица, след като инвеститорите се запознаха с нова порция корпоративни отчети, а Английската централна банка (АЦБ) предприе поредно повишение на лихвения процент, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с увеличение от 0,3%, като основните борси и повечето сектори бяха на положителна територия. Като цяло индексът се понижи с 2,7% през тази седмица по данни на Refinitiv.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Акциите на компаниите от сектора на туризма и развлеченията поскъпнаха най-силно в петък - с 1,7%, докато книжата на компаниите от хранително-вкусовия сектор поевтиняха с 0,6%.

Английската централна банка повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 15-годишен връх от 5,25% в опита си да овладее упорито високата инфлация.

Инвеститорите анализират и редица финансови резултати на европейски банки и данните за заетостта в САЩ, които показаха, че ръстът на работните места през юли е по-слаб от очаквания - признак за по-бавен икономически растеж.

Движенията на Азиатско-Тихоокеанските пазари бяха разнопосочни, тъй като нарастващата доходност по облигациите продължава да оказва натиск върху акциите след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ, а американските борсови индекси са на зелена територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още