IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Бианор Холдинг“ увеличава капитала със средства от неразпределената печалба

Акционерите ще получат пет нови акции за всяка съществуваща

17:32 | 17.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Бианор Холдинг“ АД планира да увеличи капитала на дружеството със средства от неразпределените печалби от минали години.

Увеличението на капитала, или разпределянето на непаричен дивидент, ще бъде гласувано на извънредно общо събрание на акционерите на дружеството, което ще се състои на 18 септември в София. Дневният ред и материалите са публикувани на сайта x3news.com.

Акционерите на „Бианор Холдинг“ ще приемат и решение за приемане на нови членове на съвета на директорите. Един от тях е съосновател и управител на една от новопридобитите компании в групата на „Бианор“ - ITIDO Technologies, друг е главният изпълнителен директор на „Общинска банка“.

Акционерите ще гласуват и за избор на нов член на одитния комитет на дружеството.

Увеличение на капитала със собствени средства

Сума в размер на 5 729 595 лева от неразпределените печалби от минали години се предвижда да бъде разпределена на акционерите като непаричен дивидент.

Предвижда се емитирането на същия брой акции с номинал 1 лев, с което капиталът на „Бианор Холдинг“ ще се увеличи от 1 145 919 лева на 6 875 514 лева.

За всяка съществуваща акция акционерите ще получат по пет нови акции.

Новите акции ще се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала до увеличението му.

Нови членове на съвета на директорите

Неделчо Василев Неделчев, Спартак Иванов Кабакчиев и Християн Илиев Македонски са новите предложения за членове на борда на „Бианор Холдинг“.

Неделчо Неделчев понастоящем е председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на „Общинска банка“. През годините е бил член на надзорния съвет, а по-късно и главен изпълнителен директор на „Първа инвестиционна банка“, бил е управител и на „Първа финансово-брокерска къща“, както и зам.-министър на транспорта в периода 2003-2005 г.

Спартак Кабакчиев е оперативен директор на „Бианор Холдинг”, а Християн Македонски е съосновател и управител на ITIDO Technologies, която публичното дружество придоби по-рано през годината заедно с Databreathe. В професионалната му биография се включват създаването на няколко продуктови софтуерни компании в Швейцария и Великобритания. Активен член е на Българска асоциация на софтуерните компании.

За нов член на одитния комитет е предложен Живко Иванов Тодоров на мястото на Надежда Дафинкичева, вижда се още от документите за общото събрание.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ поскъпват с 5%.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още