IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното представяне на S&P 500 изчезва с историческа скорост

19 сесии минаха и заминаха през август без нито една поредица от два дена на повишения за американския индекс - ако това продължи, ще е първият месец без два поредни дена на ръстове от май 2010 г.

18:31 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изненадани ли сте, че американският борсов индекс S&P 500 завърши петъчната сесия на зелено? Не се притеснявайте, само почакайте. Ще се понижи отново на следващата сесия.

Това поне е августовската тенденция, която осуети усилията за съживяването на американското борсово рали, откакто забуксува по-рано този месец, пише Bloomberg. Засега сесията започва на зелено с ръст от около 0,4% за широкия измерител, но не е ясно дали така и ще приключи.

19 сесии минаха и заминаха през август без нито една поредица от два дена на ръстове за S&P 500. Ако продължи така, това ще е първият месец без две поредни сесии на зелено от май 2010 г. по време на последиците от световната финансова криза.

Моделът илюстрира липсата на убеденост сред инвеститорите след силния интерес, предизвикан от изкуствения интелект, по-добрите от очакваното печалби и спекулациите, че Федералният резерв ще премине към намаляване на лихвите след охлаждането на икономиката. До края на юли S&P 500 прибави почти 30% спрямо октомврийските си загуби.

Представянето на S&P 500 през сесиите този август. Графика: Bloomberg Представянето на S&P 500 през сесиите този август. Графика: Bloomberg

Оттогава обаче настроенията се промениха, като изненадващата устойчивост на икономиката и упоритата инфлация накараха пазарите да очакват, че Фед ще запази високи лихвените проценти. В петък управителят Джером Пауъл затвърди това убеждение по време на дългоочакваната си реч в рамките на симпозиума в Джаксън Хоул. Там той наблегна на това, че централната банка е готова да продължи да повишава лихвите, ако е необходимо, за да охлади инфлацията.

„Пазарът на ценни книжа се разгорещи много в края на юли и сега е в тази охлаждаща се, очакваща какво ще стане фаза“, коментира Тод Сон, стратег на Strategas Securities LLC. „Известна яснота по отношение на лихвените проценти със сигурност ще помогне. Приключи ли Фед? Може би това ще е следващият катализатор“, коментира той.

Лесно е да видим защо подемът спря. До началото на месеца S&P 500 бе на по-малко от 5% от това да повтори рекордния си връх въпреки дълбоката несигурност за състоянието на икономиката. След това дойде комбинацията от растяща доходност, тревога за лихвените проценти и по-слаби сезонни модели, които дадоха преднина на скептиците.

Мнозина се надяваха на подкрепа от Nvidia Corp., водеща сила в подкрепения от AI ръст на технологичните акции. Но дори и страхотната прогноза от производителя на чипове миналата сряда не беше достатъчна, за да върне ръстовете. Стратегът на Morgan Stanley Майкъл Уилсън посочи това като сигнал, че тазгодишното рали е „изтощено“, предвещавайки още понижения на цените.

Предният път, когато S&P 500 изкара толкова дълго без две последователни сесии на ръстове, бе по време на турбулентни времена. Това бе по време на първата вълна на пандемията през март 2020 г. и преди това през октомври 2018 г., когато притесненията за забавен растеж разтърсиха инвеститорите. През 2015 г., първата истинска година на понижения за S&P 500 след голямата финансова криза, имаше два случая на най-малко 25 дни без два дни на ръстове.

„Оценките са по-малко завладяващи и много положителни новини вече са включени в ценообразуването на S&P 500, който се намира близо до прага от 4400 пункта“, коментира Чад Морганландер, старши портфолио мениджър на Washington Crossing Advisors.

От своя страна, Марк Нютън, ръководител на техническите стратегии на Fundstrat Global Advisors също е фокусиран върху прага от 4400 пункта. Това равнище се наблюдава отблизо от техническите анализатори, тъй като трайно повишение може да е сигнал, че фондовият пазар набира подновена сила. В петък индексът приключи сесията на равнище от 4405,71 пункта, което е ръст от 0,7% спрямо предходната сесия.

Но като цяло основното движение е в посока надолу, като S&P 500 се покачва през едва шест дни този месец. А септември като цяло не е най-доброто време за акциите: през последните три десетилетия бенчмаркът средно записва загуба от 0,4% през септември, което го прави най-лошия месец през годината, показват данни на Bloomberg.

Представянето на S&P 500 през месец септември от началото на 90-те насам. Графика: Bloomberg Представянето на S&P 500 през месец септември от началото на 90-те насам. Графика: Bloomberg

За Нютън траекторията при ценните книжа през идните седмици ще зависи от това колко още ще се увеличи доходността по държавните ценни книжа – и колко бързо.

Това ще има особен ефект върху технологиите и т. нар. акции на растежа, чийто очаквани печалби ще пристигнат след години, в бъдещето. А това означава, че тези бъдещи печалби струват по-малко с увеличаването на доходността. Тази по 10-годишните американски държавни ценни книжа напредва през пет от последните шест седмици.

Пазарите изглежда се намират в точка на инфлексия, смята София Дросос, икономист и стратег на Point72 Asset Management. „От началото на лятото устойчивостта на американската икономика накара консенсусните очаквания – донякъде неохотно – да изоставят възгледа за незабавна рецесия“, коментира тя. „Но с придвижването напред, има значителна несигурност за прогнозите“, допълва Дросос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още