IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Биодит" отчита загуба за полугодието, но почти троен ръст на бъдещите вземания

Компанията очаква да изпълни целта си за приходите през годината, тъй като има да изпълнява авансирани договори

17:17 | 28.08.23 г.
Снимка: Биодит АД
Снимка: Биодит АД

Спад на приходите и ръст на разходите извеждат „Биодит“ АД на загуба за полугодието, след като за първата половина на миналата година компанията отчете 116 хил. лева печалба.

Дружеството публикува отчета си за второто тримесечие чрез сайта x3news.com.

Компанията е реализирала 419 хил. лева приходи към края на юни при 433 хил. лева към края на юни 2022 г., което е с 3,2% по-малко на годишна база.

Приходите са основно от хотелското решение на „Биодит“, както и най-вече от вътрешния пазар (99% от тях са реализирани в България), според междинния доклад на компанията. Поради този факт част от приходите имат сезонен характер, тъй като сред най-големите клиенти на дружеството са хотели в курорта „Слънчев бряг“.

Компанията посочва, че към датата на изготвяне на отчета има подписани нови договори, по които приходи ще се отчитат до края на тази година. Затова тя очаква да изпълни целта си за ръста на приходите за тази година.

Към края на юни „Биодит“ отчита 1,561 млн. лева бъдещи вземания при 567 хил. лева към края на юни 2022 г., което е почти три пъти повече. Получените аванси от клиенти по договори, които ще бъдат изпълнени до края на годината, са в размер на 162 хил. лева.

Същевременно общите разходи възлизат на 437 хил. лева при 316 хил. лева година по-рано, което е с 38,12% повече на годишна база.

Основен двигател на ръста на разходите са разходите за външни услуги и разходите за персонал. Разходите за външни услуги се увеличават над 2,5 пъти до 144 хил. лева към края на юни в сравнение с 56 хил. лева към края на юни 2022 г. Повишението е заради плащания към подизпълнители. Очакванията на компанията предвиждат тези разходи да намалеят след приключване на прехода от директни продажби към дистрибуция.

За ръста съдействат и таксите за участия в изложения на „Биодит“. Според междинния доклад след представянето на продуктите на изложения са подписани договори за дистрибутори на продуктите на дружеството в Гърция, Великобритания и Виетнам. Предстоят срещи с дистрибутори в Турция, Хърватия и Румъния.

Дистрибуторите са допринесли за 5% от приходите на „Биодит“ за полугодието. По-голямата част от постъпленията са все още от директни продажби.

Разходите за персонал нарастват над 2 пъти за една година до 148 хил. лева при 69 хил. лева година по-рано. Това се дължи на удвояване на броя на персонала, поясняват от дружеството.

Към края на юни „Биодит“ отчита намаление на паричните средства в сравнение с началото на годината до 1,1 млн. лева от почти 1,9 млн. лева в началото на годината, или с 42%. В сравнение с юни 2022 г. обаче има трикратно увеличение, тъй като паричните средства са били 316 хил. лева година по-рано.

В последната година акциите на „Биодит“ поевтиняват с над 29%, а пазарната капитализация възлиза на 24,3 млн. лева, според данни на БФБ.

Свързани компании:

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още