IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият български АДСИЦ се готви за делистване от борсата

Акционерите ще гласуват предложения за отказ от лиценза и отписване от регистъра на публичните дружества на общо събрание в началото на октомври

13:23 | 31.08.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Първото българско дружество със специална инвестиционна цел „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ ще се откаже от лиценза си и ще бъде преобразувано в обикновено акционерно дружество (АД). Планира се също компанията да бъде отписана от регистъра на публичните дружества.

Това ще гласуват акционерите на „Прайм Пропърти БГ“ на извънредно общо събрание, което ще се състои на 3 октомври в София. Документите за заседанието са публикувани на сайта x3news.com.

Предвижда се дружеството да изкупи обратно акциите от капитала, като предложената цена е 0,68 лева на акция. Изпълнителните директори ще подготвят обосновка и ще внесат предложението в Комисията за финансов надзор (КФН).

Дружеството публикува и консолидирания си отчет наскоро. От него се вижда, че компанията отчита загуба за полугодието, както и че е сключила предварителен договор за продажбата на терена ѝ в София на ул. „Пиротска“. Така „Прайм Пропърти БГ“ върви към концентриране на имотните активи в района на Бургас.

Предложения за гласуване от общото събрание

Акционерите ще приемат решение за отказ от лиценза за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел.

Предвижда се „Прайм Пропърти БГ“ да бъде преобразувано в обикновено акционерно дружество, като ще се приемат и съответните промени в устава.

Отделна точка предвижда акционерите да възложат на изпълнителните директори да изготвят обосновка на цената за обратно изкупуване на акциите. В материалите има приложено предложение с цена от 0,68 лева на акция.

След осъществяването на обратното изкупуване дружеството ще бъде отписано от регистъра на публичните дружества. Основният мотив е административната тежест. За инвестиционен посредник се предлага „София Интернешънъл Секюритиз“ АД.

Ръководството на компанията обаче не изключва възможността компанията пак да стане публична по решение на акционерите или да емитира облигации. През 2020 г. акционерите бяха решили да ликвидират дружеството след изтичането на срока му. Впоследствие обаче акционерите се отказаха от ликвидацията и удължиха срока на дружеството.

Междувременно имаше рокади при акционерите и съвета на директорите, като в последната година „Победа“ АД увеличи дела си в „Прайм Пропърти БГ“ до над 78%. Заедно с фирмата на Сава Чоролеев „Ес Ви Ес“ АД „Победа“ контролира 99,98% от акциите, след като през миналата година осъществи търгово предложение към миноритарните акционери и изкупи още 851 232 акции.

Финансови резултати за полугодието

Компанията отчита 39 хил. лева консолидирана загуба за полугодието при 183 хил. лева печалба по същото време на миналата година.

Приходите са за 1,2 млн. лева, а разходите достигат 1,239 млн. лева при съответно 1,558 млн. лева и 1,375 млн. лева година по-рано.

От междинния доклад за дейността става ясно, „Прайм Пропърти БГ“ е продало 16 апартамента и 6 паркоместа в комплекса си „Морски фар“ в Свети Влас за почти 480 хил. евро.

Приключена е сделката за имота в Бургас в местността „Курт тепе“, която беше одобрена от акционерите, за над 967 хил. евро. Купен е и друг имот в Бургас, със статут на земеделска земя и площ от почти 10 дка, който се намира в местността „Вълчи връх“ за малко над 1 млн. лева.

Дружеството посочва, че на 16 май е подписан предварителен договор за продажбата на терена на ул. „Пиротска“ 104. Сума на сделката и купувач не се посочват.

Подписан е предварителен договор и за покупка на незастроен терен в Бургас, като са платени част от парите за имота.

Така активите на дружеството се концентрират в района на Бургас – комплексът „Морски фар“ в Свети Влас, басейн, бар, магазини и ресторант в „Слънчев бряг“, терен в с. Лозенец, общ. Царево, както и другите имоти, които са придобити наскоро или в процес на придобиване.

Дружеството има още имоти в София – в района на Централна гара, в „Манастирски ливади“ и в района на Южния парк, за които проучва от доста време за евентуално строителство. Компанията има и имот в Смолян.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още