IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Шелли груп“ ще си партнира с доставчик на балконни електроцентрали

Двете дружества ще комбинират ноу-хау и ще споделят ресурси

12:21 | 01.09.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Шелли груп“ АД (предишно наименование „Алтерко" АД) ще си партнира с доставчика на балконни електроцентрали и системи за съхранение на енергията Zendure, съобщават от публичната компания.

Двете дружества ще комбинират ноу-хау и ще споделят ресурси, според съобщение на „Шелли груп“, публикувано чрез БФБ-София.

„Това включва научноизследователска и развойна дейност, както и кръстосани продажби чрез определени канали за електронна търговия, съвместни маркетингови кампании и инициативи за навлизане на пазара“, посочва се в съобщението.

Мини фотоволтаичните системи, т.нар. балконни електроцентрали, стават все по-популярни сред потребителите като начин да произвеждат собствена екологично чиста енергия и по този начин да станат по-малко зависими от повишаването на цените на електроенергията.

Според „Шелли груп“ този пазар е още една възможност за устойчив растеж на дружеството.

Допълнителен ръст на пазара на балконни електроцентрали в Германия се очаква с влизането в сила на нови разпоредби от 1 януари 2024 г., които в бъдеще ще позволят по-голям капацитет на производство на електроенергия до 800 вата. Освен това ще бъдат премахнати бюрократичните пречки и ще бъдат опростени процедурите за регистрация, допълва компанията.

Според проучване на Берлинския университет за приложни науки (HTW) броят на инсталираните само в Германия балконни електроцентрали вече се е увеличил почти двойно до 190 хил. за периода 2020-2021 г. Повече от две трети от новоинсталираните системи за слънчева енергия на частни сгради в Германия вече са комбинирани с домашно съхранение на енергията.

Според браншовата асоциация SolarPower Europe (SPE) през 2021 г. Германия е била найголемият пазар в Европа с пазарен дял от 59%, следвана от Италия с 14% и Австрия с 6%, а Швеция и Полша са имали най-високи темпове на растеж.

Експертите очакват среден годишен ръст от над 29% в цяла Европа до 2026 г.

Zendure е бързоразвиващ се стартъп в областта на енергийните технологии, базиран в технологичните центрове на Силициевата долина, САЩ, и с офиси в района на Големия залив, Китай, както и в Япония и Германия. Компанията е основана през 2017 г. и има опит в производството на чиста енергия, както и в системите за съхранението на енергия за дома и захранването на мрежата.

В последната година акциите на „Шелли груп" поскъпват с почти 152 на сто, а пазарната капитализация се приближава до 837,6 млн. лева.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ТЛ
преди 8 месеца
Компанията продължава да се развива и да е винаги едни гърди пред конкурентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още