IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси прекъснаха най-дългата губеща серия от 2018 г. насам

Цената на петрола се повиши с 2% за седмицата след новото решение за съкращаване на добивите

20:02 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на европейските фондови пазари приключиха със слаби ръстове и така прекъснаха най-дългата си губеща серия за в последните повече от пет години, пише CNBC. Пазарите последваха настроенията в САЩ, където също има известни повишения, макар и на фона на неясните инфлационни перспективи.

Паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,22% и затвори седмицата на ниво от 454,66 пункта. Индексът финишира на зелена територия за първи път от седем поредни сесии, което е най-дългата серия на отрицателна територия индикатора от февруари 2018 година насам. Седмицата завършва със спад от 1% за Stoxx 600, посочва още CNBC.

Настроенията на световните пазари са минорни в последните дни заради слабите данни за китайското възстановяване и подновените опасения за инфлацията в САЩ. Статистиката за индекса на потребителските цени в САЩ ще бъде публикувана на 13 септември, а инвеститорите следят внимателно още и цената на петрола и на природния газ, които се повишиха след ограниченията за добива на петрол от Саудитска Арабия и стачката в Австралия.

Разочарование донесоха и ревизираните данни за ръста на икономиката на еврозоната, който се оказа едва 0,1% през второто тримесечие. Предварителните данни бяха за повишение в рамките на 0,3 на сто.

Германският DAX се повиши с 0,14% до 15 740,3 пункта, а френският САС 40 затвори седмицата на ниво от 7240,77 пункта, или повишение от 0,62%. За водещия нидекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, сесията приключи с ръст от 0,49% до 7478,19 пункта.

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF за кратко се повиши с повече от 10%, но към края на деня търговията леко се успокои. Природния газ с доставка през октомври се търгува за 34,50 евро за мегаватчас, или ръст от 5,5%. Причината е стачка на работещите на съоръженията за втечнен газ на Chevron в Австралия.

На петролите пазари пък цената се задържа около 10-месечен връх, след като Саудитска Арабия и Русия обявиха намаляване на добивите с общо 1,3 млн. барела на ден. Москва поема по-малък дял от намалението - 300 хил. барела на ден.

 Ръстът е подтиснат от очакванията за по-слабо търсене в следващите месеци, но европейският "Брент" все пак се търгува на ниво от малко под  91 долара за барел, или повишение от около 1 на сто. Американският лек суров петрол (WTI) достигна 87,52 долара за барел. И двата водещи сорта записват увеличение от 2% за изминалата седмица.

На валутните пазари стойността на долара расте за 11-а поредна седмица срещу осовните конкуренти. Търговията с еврото се извършва при 1,0701 долара за брой. Стойността на британския паунд достига 1,2459 долара за брой.

Цената на златото отчита минимално намаление - в рамките на 0,04% до1941,70 долара за тройуция. Високата стойност на щатската валута ограничава търговията с ценния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още