IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варшава сигнализира готовност за намеса, за да стабилизира злотата

Полската валута повиши обменния си курс след изказване на висш правителствен служител, след като рязко поевтиня заради решението на централната банка да понижи лихвите

17:48 | 13.09.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Правителството на Полша е готово да предприеме мерки за ограничаване разпродажбите на националната валута седмица след като централната банка рязко намали лихвите. След изказване на високопоставен правителствен служител злотата скочи, съобщава Bloomberg.

Павел Борис, помощник на премиера Матеуш Моравецки, коментира пред медията, че администрацията  разполага с достатъчно инструменти за укрепване на злотата до „оптимално ниво“. В интервю той също така предупреди централната банка да преценява по-добре въздействието върху злотата при бъдещи решения за лихвените нива.

Изказването на Борис е ясен признак, че правителството във Варшава е разтревожено от спада на злотата, след като управителят на централната банка Адам Глапински защити намалението на лихвите заради спада на инфлацията и забавянето на икономиката.

Решението на институцията за лихвите породи подозрения, че тя се опитва да помогне на управляващата партия „Право и справедливост“ преди изборите. До вота остават по-малко от пет седмици.

„Правителството разполага с инструменти, които вече са доказали ефективността си, за да се оптимизира обменния курс“, коментира Борис пред Bloomberg в сряда. Той напомня за интервенцията от миналата година.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Според Борис оптималният курс на злотата е 4,4-4,6 за 1 евро. Той смята, че на това ниво полската валута не е твърде силна за износителите, но и не е твърде слаба, за да генерира инфлационен натиск.

Полската злота поскъпна с 1,1% и се търгуваше на 4,6072 малко след 17:30 ч. местно време. Поведението на пазарите е като при интервенция, като базисният суап злота-евро, използван за получаване на ликвидност във валутата, нараства.

Спадът на злотата отекна в региона тази седмица и предизвика спекулации сред пазарните стратези, че централните банки ще трябва да прекратят плановете за облекчаване на паричната политика. Валутите за Чехия и Унгария също бяха сред най-губещите валути на нововъзникващи икономики.

В дните след намаляването на лихвите проучванията на общественото мнение показват, че „Право и справедливост“ напредва и има шанс да получи стабилно парламентарното мнозинство на вота на 15 октомври. Същевременно опозиционната „Гражданска коалиция“ отбелязва спад в подкрепата сред гласоподавателите.

Решението на Глапински за голямо намаление на лихвите се възприема като безотговорно от много икономисти и политици. Според тях това определено е опит за подкрепа на управляващата партия.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Решението изненада финансовите пазари, а висши служители на централната банка коментираха тогава, че спадът на злотата ще е от полза за износителите.

През октомври миналата година Полша се опита да подкрепи злотата чрез умишлено затягане на ликвидността в деривативни инструменти, което направи непосилно скъпо за чуждестранните инвеститори да осъществяват къси продажби на валутата.

Икономиката на Полша се сви през второто тримесечие, а инфлацията се забави от 18,4% през януари до 10,1% миналия месец.

Борис изразява убеждение, че полската икономика следва сценарий за „меко кацане“. Той обаче смята, че що се отнася до лихвените проценти, трябва да се действа внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 7 месеца
Но що не приемат великото евро, да им пратим нашите "експерти" да им обяснят колко е хубаво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още