IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Захарни заводи“ отчита силен спад на печалбата за полугодието заради изпреварващ ръст на разходите

Компанията увеличава печалбите, но това не е достатъчно, за да удържи резултата в сравнение с миналата година

11:21 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Захарни заводи АД
Снимка: Захарни заводи АД

„Захарни заводи“ АД увеличава продажбите през първото полугодие, но заради ръста на разходите печалбата на дружеството за периода силно се свива.

Това се вижда от консолидирания отчет на компанията, публикуван чрез БФБ-София.

Продажбите на производителя на захар и захарни изделия нарастват до почти 130,5 млн. лева към края на юни от 91,235 млн. лева към края на юни 2022 г., или с над 43% на годишна база.

Продажбите на продукция заемат почти 94% от общите продажби и за отчетния период нарастват с над 68% до 122,3 млн. лева от 72,7 млн. лева година по-рано.

Същевременно общите разходи на „Захарни заводи“ достигат близо 129,4 млн. лева за полугодието в сравнение с 83,3 млн. лева година по-рано, или нарастват с над 55% на годишна база.

Растеж има при всички основни разходни пера на компанията. Разходите за материали например се увеличават с почти над 47% за една година до над 110,1 млн. лева от 74,8 млн. лева. Увеличението се подклажда от ръста на разходите за основни материали и суровини, за резервни части, за вода, канцеларски материали и др., показва разбивката, публикувана в междинния доклад.

Разходите за външни услуги нарастват с на 49% до повече от 9,7 млн. лева от 6,5 млн. лева за отчетния период. Тласък на увеличението дават четирикратният ръст на разходите за наеми и трикратният за ремонт и поддръжка. Силно увеличение има и при разходите за пощенски и телефонни услуги, за абонаменти и такси, за охрана, за нает транспорт и д.р.

Разходите за персонала се увеличават към края на юни с над 22% в сравнение с края на юни 2022 г. до над 10,8 млн. лева от почти 8,9 млн. лева. Над 22% е ръстът на разходите за заплати и социални и здравни осигуровки, а на разходите за ваучери за храна се увеличават с 27%.

„Захарни заводи“ отчита над 1,4 млн. лева печалба при 9,2 млн. лева година по-рано, като намалението достига над 84% на годишна база.

Дружеството увеличава паричните си средства до почти 1,1 млн. лева от 124 хил. лева година по-рано. Ръстът е благодарение на положителния паричен поток от оперативна дейност, отчетен за полугодието, в размер на 27,2 млн. лева при минус 10,2 млн. лева година по-рано.

В последната година акциите на „Захарни заводи“ поскъпват с над 44%, а пазарната капитализация достига близо 66,7 млн. лева. Наскоро най-големите акционери в дружеството прекратиха споразумението си за обща политика по управление, след като Комисията за финансов надзор наложи окончателна забрана на търгово предложение към миноритарните акционери от мажоритаря „Захар Инвест“.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още