IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите акционери в „Захарни заводи“ прекратяват споразумението за обща политика по управление

КФН наскоро наложи окончателна забрана на търговото предложение към миноритарните акционери

16:20 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Samsul Said/Bloomberg
Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Най-големите акционери в производителя на захар, спирт и захарни изделия „Захарни заводи“ АД – „Захар Инвест“ АД, „Ритъм-4-ТБ“ ООД и „ГУ-Фарадей“ ЕООД, са прекратили споразумението за обща политика по управление чрез съвместно упражняване на притежаваните от тях права на глас.

Това съобщават трите дружества чрез БФБ-София.

„Захар Инвест“ АД е мажоритарен акционер в „Захарни заводи“ и притежава 42,94% от акциите на публичното дружество, или общо 4 772 327 акции.

„Ритъм-4-ТБ“ ООД притежава 25,55% от капитала на „Захарни заводи“, или 2 838 960 акции.

„ГУ-Фарадей“ ЕООД притежава 25,58% от капитала на „Захарни заводи“, или 2 842 784 акции.

„Захар Инвест“, по силата на споразумението за обща политика за управление, контролираше дяловете и на трите дружества - общо 94,07% от акциите на „Захарни заводи“.Мажоритарният акционер се опита да изкупи останалите акции на миноритарните акционери – общо 658 848 броя, като отправи търгово предложение в края на юни при цена от 5,15 лева на акция.

Комисията за финансов надзор (КФН) обаче наложи временна забрана на това предложение заради несъгласие с прогнозите на „Захар Инвест“ и – оттам, с предложената цена на акция.

„Захар Инвест“ повиши предлаганата цена на акция до 6,29 лева в коригираното търгово предложение. КФН обаче отново не го одобри със същите мотиви и наложи окончателна забрана.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още