IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажоритарният акционер в "Захарни заводи" увеличава до 6,29 лева цената в търговото предложение

Разликата с първоначално предложената на миноритарните акционери цена е 1,14 лева

16:53 | 03.08.23 г.
Снимка: Захарни заводи АД
Снимка: Захарни заводи АД

Мажоритарният акционер на „Захарни заводи“ АД – „Захар инвест“ АД, увеличава цената, на която иска да изкупи акциите на останалите акционери, до 6,29 лева на акция. Това става ясно от коригирано търгово предложение, отправено към останалите акционери, съобщават от „Захарни заводи“ чрез БФБ.

„Захар инвест“ поиска да изкупи акциите на миноритарните акционери в „Захарни заводи“ в края на юни. Първоначално предложената цена беше 5,15 лева на акция.

Комисията за финансов надзор обаче наложи временна забрана на търговото предложение. Регулаторът смята, че дружеството е занижило прогнозата за приходите на публичната компания и очакванията не отговарят на постигнатите резултати през първото тримесечие, нито на реалността в сектора.

Регулаторът отбелязва в решението си за налагането на временната забрана на търговото предложение, че заложеното намаление на цената на захарта през 2023 г. спрямо 2022 г. противоречи на реалната ситуация в сектора, като иска от компанията да представи обективна и надлежно обоснована прогноза за приходите на групата.

„Захар инвест“ изразява намерение да отпише акциите на „Захарни заводи“ от Българската фондова борса.

„Захар Инвест“ притежава пряко и по силата на споразумение 10 454 071 броя обикновени, безналични акции, с право на глас, които представляват 94,071% от капитала на „Захарни заводи“.

Мажоритарният акционер не притежава и иска да придобие пряко до 658 848 броя акции на публичното дружество.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още