IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН издаде окончателна забрана на търговото за "Захарни заводи"

Регулаторът не е съгласен с прогнозата на мажоритарния акционер за приходите и печалбата

10:23 | 11.08.23 г.
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде окончателна забрана на коригираното търгово предложение на мажоритарния акционер в „Захарни заводи“ АД – „Захар Инвест“ АД, за изкупуването на останалите дялове. Това се вижда от решение на финансовия регулатор, публикувано на сайта му.

„Захар Инвест“ отправи търгово предложение за до 658 848 броя обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции на „Захарни заводи“, които не притежава, в края на юни при цена от 5,15 лева на акция. Мажоритарният акционер планира и делистване на „Захарни заводи“.

КФН обаче изрази несъгласие с прогнозите на дружеството за приходите на „Захарни заводи“ и за някои разходи, т.е. и с предложената цена на акция, и наложи временна забрана на търговото предложение.

Миналата седмица „Захар Инвест“ увеличи предложението си до 6,29 лева на акция.

КФН обаче държи на становището си за занижените прогнозни приходи и печалби, което води до намаление на получената цена на акция за миноритарните акционери при изчислението ѝ по метода на дисконтираните парични потоци.

„Заложените прогнозни приходи не са съобразени както с ретроспективните данни за предходните години, от които е видно постоянно увеличаване на приходите на оценяваното дружество, така и с продължаващата и през 2023 г. тенденция в сектора на захарта за високо търсене, ръст на цените и съкращаване на запасите“, посочват от Комисията, като се позовават на данни на Европейската комисия.

Регулаторът посочва, че след налагането на временната забрана на търговото предложителят е увеличил прогнозните приходи в коригираното търгово, но повишението е заради увеличаване на прогнозните приходи от продажба на захар. При обосновката пък компанията се позовава на прогноза на Международната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO) за периода 2022 г. – 2031 г., която обаче е изготвена в средата на 2022 г., става ясно от решението на КФН.

От Комисията посочват, че очакванията по отношение на цената на захарта за 2022 г. и настоящата 2023 г. не съответстват на сега наблюдаваните тенденции: в прогнозата на FAO е заложен спад на цената на захарта през 2022 г. и 2023 г. (стр. 186), което не съответства на реално наблюдаваните тенденции на ръст на продажните цени.

Заложената в коригираното търгово предложение тенденция за намаляване на продаваните количества захар от „Захарни заводи“ АД в периода 2024-2028 г. не съответства и на пазарната конюнктура по отношение на европейските пазари, представена в прогнозата на FAO, на която се позовава „Захар Инвест“, допълват от КФН. Заложеното намаление не е надлежно обосновано, заключават от Комисията.

Регулаторът има забележки и относно прогнозите за лихвения дълг на „Захарни заводи“. „В коригираното търгово предложение не е представена надлежна обосновка за такова значително и необичайно намаление на лихвения дълг с над 55 млн. лв., което да бъде осъществено в рамките на една година. Подобно съкращаване на лихвения дълг не се констатира и в историческия период, дори се наблюдава точно обратната тенденция: независимо, че в периода 2019 г. – 2022 г. печалбата и съответно собственият капитал на „Захарни заводи“ АД постоянно нарастват, размерът на лихвения дълг на дружеството не намалява значимо, а дори нараства“, посочват от КФН.

Подобно развитие не е характерно и за сектора, подчертава Комисията в решението си.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още