IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на постъпленията по строителни договори изведе "Трейс ГХ" на печалба за полугодието

Увеличението на приходите за отчетния период на годишна база е повече от два пъти

14:10 | 18.09.23 г.
Снимка: Трейс Груп Холд АД
Снимка: Трейс Груп Холд АД

„Трейс Груп Холд“ АД увеличава повече от два пъти приходите си за полугодието и излиза на печалба за периода, след като е спечелила повече строителни договори, по които има плащания. Консолидираният отчет на дружеството е публикувано чрез БФБ-София.

Консолидираните приходи от дейността на компанията към края на юни са в размер на 153 млн. лева в сравнение с над 65,6 млн. лева към края на юни 2022 г., което е със 132% повече на годишна база.

С най-съществен дял от тях (93,16%) са приходите по строителни договори на стойност над 142,5 млн. лева. Година по-рано приходите от строителни договори на дружеството са за 51,7 млн. лева, като за една година има ръст от близо 176%.

Приходите от продажби на продукция за отчетния период са за почти 7,1 млн. лева при 2,8 млн. лева година по-рано, което е с над 151% повече на годишна база. Ръстът е заради увеличението на продажбите на асфалтови смеси и инертни материали, както и отчетените продажби на незавършено производство, поясняват от компанията в доклада си.

През периода са реализирани приходи от продажба на стоки на стойност 1,4 млн. лева, които намаляват с 86,14% спрямо същия период на 2022 г., когато са реализирани 10,1 млн. лева. Основна причина е спадът на продажбите на стоки за жп строителство с 98%.

„Трейс Груп Холд“ увеличава разходите си за полугодието със 111% в сравнение с първата половина на 2022 г. до над 150,8 млн. лева от 71,45 млн. лева година по-рано.

Най-силно се повишават разходите за материали за отчетния период – повече от три пъти до 54,3 млн. лева от 17,2 млн. лева. Над два пъти нарастват разходите за външни услуги – до 77,2 млн. лева от 29,9 млн. лева.

Увеличението по двете пера се определя от ръста на разходите за основни материали и за подизпълнители по договорите за строителство.

Разходите за заплати и осигуровки към края на юни възлизат на 15,7 млн. лева при 13 млн. лева година по-рано, като нарастват с почти 21%.

Така „Трейс Груп Холд“ отчита печалба в размер на близо 2,7 млн. лева към края на юни при загуба от 5,15 млн. лева година по-рано.

От началото на годината дружеството подписа договор за ремонт на улици и пътища в община Стара Загора за 25 млн. лева без ДДС, за реконструкция на отсечка от ул. „Опълченска“ в София за над 12 млн. лева, за реконструкция на гара „Плиска“ за 11,8 млн. лева и за ремонтни дейности на летището в София за 3,3 млн. лева.

В последната година акциите на „Трейс Груп Холд“ поскъпват с близо 9%, а пазарната капитализация достига 91,96 млн. лева.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още