IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street гледа с надежда към новия сезон на отчетите

Инвеститорите очакват печалбите на компаниите от S&P 500 да отчетат най-бавния си спад от година

18:08 | 08.10.23 г.
Снимка: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Инвеститорите, изпитващи опасения за последните поевтинявания на акциите, разчитат на предстоящия сезон на отчетите, който да им даде причина да се развълнуват, пише Wall Street Journal.

През по-голямата част от 2023 г. акциите в САЩ поскъпва въпреки слабите корпоративни печалби. Ускоряващата се разпродажба на облигации обаче доближи по-дългосрочната доходност до най-високите нива от повече от десетилетие, охлаждайки ентусиазма около акциите. Нарастващото очакване, че Федералният резерв ще запази лихвените проценти по-високи за по-дълго време, допълнително засилва тревогите на инвеститорите.

Индексът S&P 500 се е понижил с 6,1% от края на юли, намалявайки ръста си от началото на годината до 12%. Отдръпването заличи по-голямата от ръста на Dow Jones Industrial Average за 2023 г.

Очаква се компаниите в S&P 500 да отчетат спад от 0,3% на годишна база на общата си печалба за третото тримесечие, според оценките на FactSet. Това би било най-малкото понижение за последните четири тримесечия. Тъй като повечето компании исторически надминават очакванията, някои инвеститори смятат, че през третото тримесечие всъщност може да видим първи ръст на печалбите от една година.

Пазарните настроения напоследък са силно повлияни от посоката на доходността по облигациите и политическите ходове на Фед, но според инвеститорите сезонът на отчетите може да пренасочи вниманието към фундаменталната стойност на акциите: основните печалби на компаниите и траекторията им на растеж.

„Инвеститорите гледат на отчетите като на нещо, което може да ни помогне да се измъкнем от този спад“, казва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег на CFRA.

През следващата седмица инвеститорите ще прегледат резултатите от някои от най-големите банки в страната, включително JPMorgan Chase и Citigroup, както и на PepsiCo и Walgreens Boots Alliance. Те също така ще анализират най-новите потребителски и производствени цени, които вероятно ще повлияят на плановете на Фед за лихвените проценти.

Месечният доклад за работните места в петък показа най-силния ръст на заплатите от януари, което е поредният сигнал за силен икономически импулс, държащ вратата отворена за още повишения на лихвите от Фед. Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ, ключов показател за разходите по заеми за всичко - от ипотеки до корпоративни заеми, за кратко се повиши до близо 4,9% след доклада.

Повишената доходност по облигациите прави акциите да изглеждат по-малко привлекателни, защото представляват по същество безрискова възвръщаемост, вдигайки летвата за по-рискови активи като акции. Високите лихви освен това правят заемите по-скъпи за компаниите, като потенциално се отразяват на корпоративните резултати.

Инвеститорите се интересуват и от това какво разкриват тримесечните резултати и коментарите на ръководителите на компанията за състоянието на потребителите. Разходите на домакинствата скочиха през лятото, но спестяванията са намалели спрямо върховете на пандемията. Възобновяването на изплащането на студентски заеми може да изтръгне до 100 млрд. долара от джобовете на американците през следващата година.

Марк Лушини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott, казва, че ще се съобрази с това, което ръководството на големите и регионалните банки съобщават за клиентите на потребителското им банкиране.

Първите тримесечни доклади рисуват смесена картина за потребителите. Акциите на Nike скочиха, след като гигантът в спортните облекла надмина очакванията за печалба на Wall Street миналия месец. Ръководителите казаха, че търсенето продължава да е силно и потребителят остават издръжливи.

Хранителна компания Conagra Brands – производител на месните пръчици Slim Jim и консервирана паста Chef Boyardee, отчете по-слаби от очакваните тримесечни продажби миналата седмица, позовавайки се на забавяне на потреблението в цялата индустрия. Акциите поевтиняха до ново 52-седмично дъно след отчета.

„След три години на безпрецедентна инфлация, заедно с други макродинамики, потребителите усещат повишен финансов натиск и използват различни стратегии, за да разтегнат бюджета си“, каза главният изпълнителен директор на Conagra Шон Конъли по време на разговора по отчета на компанията.

Анализаторите очакват компаниите за комуникационни услугу да отчетат най-висок годишен ръст на печалбите сред секторите в S&P 500 в размер на около 31%, а Meta Platforms ще има най-голям принос, според FactSet. Те прогнозират, че енергийният сегмент ще претърпи най-голям спад на печалбата в сравнение с миналата година, когато цените на петрола скочиха, а оттам – и печалбите.

Друга ключова тревога за инвеститорите е въздействието на растящия долар върху приходите в чужбина. Силният долар може да навреди на американските компании, които продават стоки в чужбина, като направи тези продукти по-малко достъпни. Доларовият индекс на WSJ, който измерва стойността долара спрямо кошница от 16 валути, е нараснал с около 6% от дъното си през февруари. Повече от една четвърт от компаниите в S&P 500 получават по-голямата част от приходите си извън САЩ, според FactSet.

„Много по-малко загрижен съм за въздействието на лихвените проценти. По-скоро се тревожа за влиянието на силния долар върху мултинационалните компании“, казва Нанси Тенглър, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор на Laffer Tengler Investments.

През последния сезон на отчетите, когато инвеститорите смятаха, че акциите са „оценени до съвършенство“ след голямо увеличение, компаниите не бяха толкова високо възнаградени за по-добрите от очакваните резултати. Тъй като акциите поевтиняха спрямо върховете си и изглежда са. по-евтини от преди, инвеститорите казват, че този път търсят възможности за закупуване.

Тенглър се стреми да увеличи позициите си в определени технологични акции, като Microsoft, които са поевтинели спрямо върховете си през 2023 г.

Инвеститорите често използват съотношението цена/печалба като показател за това дали акциите изглеждат евтини или скъпи. Компаниите в S&P 500 се търгуват на цени около 17,7 пъти над прогнозираните си печалби за следващите 12 месеца в сравнение със средната петгодишна стойност от 18,6 пъти.

Прогнозите за печалбите за остатъка от 2023 г. и следващата година са сравнително положителни. Анализаторите очакват печалбите на компаниите от S&P 500 да нараснат с около 7,8% през четвъртото тримесечие и с 12% през 2024 г., според FactSet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 08.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още