IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото отново се насочва към паритет с долара

Шансовете еврото да удари това ниво до началото на следващата година са нараснали над двойно

14:45 | 08.10.23 г.
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

По-малко от година отмина, откакто едно евро струваше точно един долар, а съмненията, че единната валута отново ще поевтинее до това ниво, пропълзяват на пазарите, пише Bloomberg.

Само през последните две седмици анализатори в компании като Nomura International, Rabobank и ING Groep намалиха прогнозите си за еврото до малко над 1 долар. Търсенията за думата „паритет“ в Google са се увеличили, а шансовете еврото да удари това ниво до началото на следващата година са нараснали над двойно, показват модел за опциите на Bloomberg.

Голяма част от това се дължи на доходността по американските държавни ценни книжа, която расте бързо и засилва долара. Но има и важни местни фактори, които изиграват своята роля. Растежът в най-големите икономики в еврозоната остава муден, опасенията за надутия държавен дълг на Италия отново се разпалват, а растящите цени на енергията съживяват опасенията за инфлацията.

Ако цените на петрол се повишат над 110 долара за барел, „ще бъде трудно за еврото да избегне паритет“, казва Джордан Рочестър, валутен стратег в Nomura. Нивата на „американските лихви предполагат, че еврото трябва да бъде вече на ниво от 1,01 до 1,03 долара“.

Валутата се търгуваше около 1,06 долара в петък. Рочестър наскоро преразглежда прогнозата си за еврото до 1,02 долара до края на годината от 1,06 долара по-рано.

Когато еврото поевтиня до 1,00 долара миналата година – първият път от над две десетилетия – Европа бе разклатена. Войната в Украйна тъкмо бе започнала, намалявайки газовите доставки за региона. Европейската централна банка бе в средата на цикъла си на затягане, а инвеститорите се тревожеха, че по-високите лихви ще тласнат задлъжнялото правителство на Италия отвъд ръба.

Макар че много неща се промениха оттогава насам, поевтиняването на еврото показва колко мрачна остава картината, особено сега, когато по-стръмните разходи за заеми преминават през икономиката. Общата валута отслабна с около 6% от върха от 1,13 долара през юли.

За някои това означава, че залогът върху спад до паритет може да се окаже болезнено. Голяма част от песимизма вече е отразена в цената на еврото, смята Андреас Кьониг, ръководител на световната валутна стратегия в Amundi.

„Разбира се, има такава вероятност, но не мисля, че ще видим паритет този път“, казва Кьониг, който очаква еврото да се възстанови до 1,07 долара до края на годината. „Мисля, че в момента сме отразили в цената всичко положително за долара“.

Анализаторите също изглеждат скептични засега. Медианната прогноза в проучване на Bloomberg сочи за възстановяване на еврото до 1,08 долара до края на годината.

Въпреки това колкото по-дълго еврото остава слабо, толкова по-голям риск има да подхрани инфлацията. Макар че ЕЦБ в момента няма валутна цел, обикновено тя държи под око валутния пазар, съзнавайки въздействието, което може да има върху потребителските цени.

Дори ако не се стигне до паритет, нарастващият риск от подобно събитие показва, че шансовете не са в полза на еврото. Стифвън Джен, главен изпълнителен директор на Eurizon SLJ Capital, казва, че сегашната слабост в европейската и китайската икономики, заедно със силната активност в САЩ, са рецепта за продължителна сила на долара и слабост на еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 08.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още