IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма трейдинг" отчита 28% ръст на печалбата преди данъци за деветмесечието

Износът остава основен двигател на ръста на продажбите на "Софарма" към края на септември

15:38 | 26.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Софарма трейдинг“ АД отчита 28% ръст на индивидуалната печалба преди данъци за деветмесечието, съобщава дружеството чрез БФБ-София.

Според предварителните оценки финансовият резултат преди данъци за периода е в размер на почти 31,2 млн. лева в сравнение с 24,4 млн. лева година по-рано, посочва се в съобщението на компанията.

Най-голямо влияние върху печалбата на „Софарма трейдинг“ преди данъци оказва дивидент от дъщерни фирми в размер на над 5,7 млн. лева, допълва се в съобщението.

Компанията отчита още, че приходите на индивидуална база за периода януари-септември достигат над 922,2 млн. лева при 790,2 млн. лева за януари-септември 2022 г.

Консолидираните приходи за отчетния период са за над 1,2 млрд. лева, а печалбата преди данъци е в размер на 28,36 млн. лева, посочва се още в съобщението.

Миналата седмица „Софарма“ АД отчете, че през септември се ускорява ръстът на продажбите до 24% на годишна база в сравнение с 19% през август.

Този път обаче по-голям принос за увеличението на продажбите имат продажбите на вътрешния пазар, които нарастват с 56% през миналия месец в сравнение със септември 2022 г.

Износът на дружеството забавя ръста си до 5% през септември от 43% през август.

За деветмесечието обаче износът е основна движеща сила на ръста на продажбите на компанията – ръстът на общите продажби за периода на годишна база достига 15%, като продажбите на вътрешния пазар нарастват с 1%, а износът – с 25%.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още