IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stoxx 600 се насочва към най-лошото си месечно представяне от септември 2022 г.

Европейските борси затвориха с понижения в последната сесия за седмицата

19:29 | 27.10.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските борси затвориха със спадове в петък заради влошените настроения на инвеститорите за състоянието на световната икономика.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,84% до 429,58 пункта, като повечето сектори, включени в него, приключиха последната за седмицата сесия на червена територия. Най-губещи са акциите от здравния сектор, със спад от 2,9%. Същевременно акциите на производителите на химикали поскъпнаха с 0,8% средно.

Stoxx 600 имаше слаба седмица като цяло и се насочва към най-лошото си месечно представяне от септември 2022 г., според данни на LSEG, цитирани от CNBC.

В Германия DAX изтри 0,3% до 14 687,41 пункта, във Великобритания FTSE 100 спадна с 0,86% до 7291,28 пункта, във Франция CAC 40 се понижи с 1,36% до 6795,38 пункта.

Резултатите на компаниите предизвикаха най-големи движения по определени позиции. Акциите на NatWest поевтиняха с 11% на финала на сесията, след като банката отчете по-нисък нетен лихвен марж за третото тримесечие. Същевременно Службата за финансово поведение на Обединеното кралство заяви в петък сутринта, че е открила „потенциални регулаторни нарушения“ заради скандала с банкови сметки, който свали главния изпълнителен директор на NatWest Алисън Роуз.

Инвеститорите продължават да наблюдават внимателно паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) и изказванията на централните банкери.

ЕЦБ остави лихвите без промяна на последното си заседание, което се състоя в четвъртък. Според банката лихвите за момента са на „правилните нива“ и ще свият инфлацията до целта от 2%, ако се задържат за „достатъчно дълъг период от време“.

Управителят на Кристин Лагард коментира пред CNBC, че централните банкери още не са обсъждали кога биха могли да започнат да намаляват лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още