IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на еднократни медицински изделия "Момина крепост" планира увеличение на капитала

Акционерите трябва да одобрят увеличението на общо събрание в края на декември

20:01 | 08.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Производителят на еднократни медицински изделия от Велико Търново „Момина крепост“ АД планира увеличение на капитала.

Това се вижда от покана за свикване на общо събрание на акционерите на 21 декември. Поканата и допълнителни материали са публикувани на сайта x3news.com.

Увеличението трябва да бъде одобрено от акционерите, след което ръководството на компанията ще подготви и внесе проспект в Комисията за финансов надзор (КФН).

В момента малко над 57% от акциите на „Момина крепост“ се държат от дружеството „Медицински консумативи“ ООД. Малко над 37% са на „Софарма“ АД. Акциите на дружеството се търгуват на алтернативен пазар на БФБ-София. За деветмесечието са изтъргувани само 500 акции в 1 сделка, като е формиран оборот от 1600 лева.

Предвижда се капиталът на „Момина крепост“ да бъде увеличен с до 2 536 776 лева посредством издаване на до 2 536 776 обикновени акции с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 2,1 лева.

Капиталът на дружеството ще се счита за увеличен, ако бъдат записани и платени поне 1 268 388 акции, т.е. половината от предложените.

Предвижда се, когато започне процесът по увеличение на капитала, да се издадат права в съотношение 1:1 спрямо съществуващите акции. Съотношението между правата и новите акции е 1,5:1, т.е. с 1,5 права може да се запише 1 нова акция.

„Момина крепост“ отчете към края на септември спад на приходите с близо 60% на годишна база до 1,163 млн. лева от 2,813 млн. лева към края на септември 2022 г. Компанията разширява загубата си до 862 хил. лева от 246 хил. лева година по-рано. Паричният поток от оперативна дейност е отрицателен в размер на 927 хил. лева при положителен за 573 хил. лева година по-рано.

„Момина крепост“ е създадено като предприятие през 1966 г. Първоначално дружеството произвежда изделия от каучук и пластмаса за бита. През 70-те години на миналия век производството се разширява с медицински изделия за еднократна употреба – пластмасови спринцовки, системи, сонди, катетри, различни шпатули, клампи, еднократно медицинско облекло и друг медицински нетъкан текстил. Те заемат по-голямата част от производството и продажбите на дружеството.

Според междинния доклад на дружеството към 30 септември компанията е произвела медицински изделия за малко под 1 млн. лева при 1,6 млн. лева година по-рано и стоки за бита за 184 хил. лева при 91 хил. лева година по-рано.

Реализираната продукция за периода е за 841 хил. лева, от които медицинските изделия са за 651 хил. лева при 1,5 млн. лева година по-рано, а стоките за бита и промишлеността са за 190 хил. лева при 150 хил. лева година по-рано.

Свързани компании:

Момина крепост АД(MKR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още