IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Шелли груп" ще решават за преобразуване на компанията в европейско дружество

Ще се гласува и промяна в съвета на директорите на компанията

14:53 | 13.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Съветът на директорите на „Шелли груп“ АД е решил да предложи на акционерите на дружеството да гласуват на извънредно заседание стартиране на процедура по преобразуване на дружеството от акционерно дружество със седалище в България в европейско дружество със седалище в България.

Предлага се също така общото събрание на акционерите да възложи на съвета на директорите да извърши всички правни и фактически действия с оглед подготовката на преобразуването, посочва се в съобщение на компанията, публикувано чрез сайта x3news.com.

Дата на извънредното общо събрание не е посочена в съобщението.

Освен това извънредното общо събрание на акционерите трябва да вземе решение за промяна в персоналния състав на съвета на директорите. Във връзка с оставка на настоящия председател на съвета на директорите - Грегор Бийлер, се предлага на негово място да бъде избран Кристоф Виланек. Мандатът му ще съвпада с мандата на останалите настоящи членове на съвета на директорите, т.е. до 5 януари 2026 г.

Промяната следва да влезе в сила от 1 януари 2024 г.

Съгласно чл. 281 от Търговския закон, на който се позовава „Шелли груп“  за преобразуването на компанията, европейско дружество със седалище в България се учредява чрез сливане или преобразуване на акционерно дружество със седалище в Република България в европейско дружество и се вписва в търговския регистър. Седалището на новото европейско дружество е населеното място, където се намира управлението на дейността му.

Текстовете предвиждат още, че не може да се учреди чрез сливане европейско дружество със седалище в друга държава членка, когато преобразуващо се дружество със седалище в Република България притежава земя.

Европейското дружество, или SE (Societas Europea), е вид публично дружество с ограничена отговорност, което позволява управляване на бизнеса в различни европейски държави съгласно единен набор от правила, поясняват от Европейската комисия на сайта на институцията.

При създаването на европейско дружество е по-лесно да се реорганизират дейностите под една европейска марка и да се управляват, без да се създава мрежа от дъщерни дружества.

Основно изискване за една компания да създаде европейско дружество е регистрираното и главно управление да са в една и съща страна от Европейския съюз (ЕС), да има присъствие и в други държави от ЕС, да е с минимален записан капитал от 120 хил. евро.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още