IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции затвориха с повишения до едномесечен връх

Основен двигател на оптимизма са данните за инфлацията в САЩ

20:04 | 14.11.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции затвориха с повишения във вторник до едномесечен връх, след като данните за октомври показаха, че инфлацията в САЩ забавя ръста си.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 1,34% до 453,6 пункта.

В Германия DAX нарасна с 1,76% до 15 614,43 пункта, във Франция CAC40 добави 1,39% до 7185,68 пункта, а във Великобритания FTSE100 се повиши с 0,2% до 7440,47 пункта.

Данните в САЩ показаха, че инфлацията през октомври се ускорява по-слабо от очакваното, което засилва очакванията, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти и може да започне да ги намалява през следващата година.

След публикуването на доклада за инфлацията фючърсите върху федералните фондове показаха, че трейдърите са изключили изцяло възможността за повишение на лихвите през декември. Преди доклада те залагаха, че има 14% вероятност за ново увеличение.

Доходността от краткосрочните британски облигации, които отразяват краткосрочните очаквания за лихвените проценти, се понижи. Данните за индекса на потребителските цени в Обединеното кралство ще бъдат публикувани в сряда, отбелязва Ройтерс.

В Европа данните на европейската статистическа служба Евростат показаха, че БВП на еврозоната за третото тримесечие се свива с 0,1% в сравнение с предходното тримесечие, а на годишна база нараства с 0,1%.

Отделни данни показват, че броят на назначените на работа лица се е увеличил с 0,3% в еврозоната през третото тримесечие в сравнение с второто. На годишна база ръстът на заетостта е с 1,4%.

Очакванията са Европейската централна банка (ЕЦБ) да поддържа лихвените проценти стабилни през първата половина на следващата година. Икономистите от Morgan Stanley очакват първото намаление на лихвените нива ЕЦБ да реализира през юни. Очакванията са то да е от 25 базисни пункта.

Акциите на Vodafone поевтиняха с 5,5%, след като британската телекомуникационна група отчете спад на приходите за първото полугодие.

Германската онлайн компания за храна за вкъщи Delivery Hero отчете над 10,4% ръст на пазарната капитализация и леко повиши прогнозата си за цялата година.

Акциите на Informa поскъпнаха с 5,3%, тъй като британската специализирана група за данни и събития увеличи очакванията си за приходи и печалба за цялата година.

Акциите на RWE добавиха 3,7%, след като най-голямата германска комунална компания отчете скок от 82% на основната печалба за първите девет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още