IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват Dow Jones да изпрати ноември с ръст от близо 7% за месеца

Американските акции затвориха с ръстове, подкрепени от спада на доходността по облигациите на САЩ и изказвания на представител на Фед

23:45 | 28.11.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones затвори с повишение във вторник, подкрепен от спада на доходността от държавните облигации.

Бенчмаркът отчете ръст от 0,24% до 35 416,98 пункта. По-широкият индекс S&P500 добави 0,1% до 4554, 89 пункта, а технологичният индекс Nasdaq нарасна с 0,29% до 14 281,76 пункта.

Очакванията са Dow Jones да изпрати ноември с ръст от близо 7% за месеца, S&P 500 – с 8,5%, а Nasdaq – с близо 11%.

От включените в S&P500 сектори здравеопазването изостана най-много, със среден спад на акциите от 0,51%. Същевременно потребителският сектор се представи най-силно, със среден ръст на акциите от 0,58%.

Доходността от съкровищните бонове на САЩ се понижи във вторник, след като анализаторите събудиха надеждите за скорошно намаляване на лихвените проценти заради изказвания на централни банкери от Федералния резерв. Кристофър Уолър от Фед например коментира, че е "все по-уверен", че политиката в момента е в добра позиция да забави икономиката и да върне инфлацията до целта от 2%, съобщава Ройтерс.

Уолър допълва, че ако данните покажат, че забавянето на инфлацията е устойчиво, Фед „може да започне да намалява лихвения процент само защото инфлацията е по-ниска“.

Доходността от 2-годишните американски облигации спадна с 12 базисни пункта до около 4,74% след изказването на Уолър. Доходността от 10-годишните облигации на САЩ падна с 6 базисни пункта до 4,33%.

Предстои данните за предпочитания измерител на инфлацията в САЩ – индексът на цените на разходите за лично потребление, да бъдат публикувани в четвъртък.

На обратното мнение е Мишел Боуман от Фед - че може да са необходими още лихвени повишения, ако данните покажат, че инфлацията не се забавя достатъчно или започне отново да расте. Боуман отбелязва, че паричната политика не се води по предварително зададен курс, както и че преждевременното обявяване на победа в борбата с инфлацията представлява риск.

Изказванията на Кристофър Уолър подсилиха и настроенията на търговците на дребно, които и без това са в еуфория заради продължаващите признаци, че потребителят остава в добра форма. Потребителското доверие през ноември изненадващо отбеляза ръст, а продажбите на Кибер понеделника - най-големият ден за онлайн пазаруване в САЩ, достигнаха рекордно високо ниво.

Акциите на търговците Walmart и Foot Locker Inc са сред поскъпващите в сесията. Пазарната оценка на платформата за плащания Affirm скочи с почти 12%, тъй като рекорден брой купувачи са се възползвали от опцията „купи сега – плати по-късно“.

Micron Technology Inc повиши насоките си за печалбата и приходите за фискалното първо тримесечие. Акциите на дружеството обаче изтриха близо 2% в сесията, тъй като производителят на чипове повиши и прогнозата си за годишните разходи до около 990 млн. долара от 900 млн. долара.

Енергийните акции отбелязаха едни от най-големите ръстове за деня, тъй като цените на петрола се повишиха заради очакването ОПЕК+ да удължи или дори да задълбочи текущите съкращения на производството. Представители на картела се срещат в четвъртък. Hess Corporation, Chevron Corp и EOG Resources Inc са сред най-печелившите позиции в сесията.

Облачният бизнес на Amazon - Amazon Web Services, представи нов чип за разработване на приложения с изкуствен интелект. Технологичният гигант каза, че ще предложи най-новите чипове на Nvidia на клиентите си.

Amazon обяви и Amazon Q, нов чатбот в стил chatGPT, задвижван от изкуствен интелект, който ще помага на клиентите със запитвания, свързани с Amazon Web Services.

Наскоро Microsoft обяви свой собствен AI чип и също така каза, че клиентите на облачната платформа Azure ще имат достъп до графичните процесори на Nvidia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още