IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Robinhood навлиза и на британския пазар

Компанията планира да разшири дейността си и към Европейския съюз, предлагайки възможност за търговия с криптовалути

13:00 | 30.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Robinhood Markets стартира търговия с акции без комисиони във Великобритания, отбелязвайки международния дебют на компанията, която спечели от манията около „меме акциите“ по време на пандемията от Covid, пише Bloomberg.

Базираната в Силициевата долина компания започна да предлага търговия с акции на повече от 6000 листнати в САЩ компании и други ценни книжа на британски инвеститори на дребно. Засега потребителите трябва да се присъединят към списък с чакащи, за да бъдат включени, но услугата цели да бъде незабавно достъпна от 2024 г.

В момент, когато ентусиазмът на инвеститорите на дребно към акциите се охлажда, главният изпълнителен директор и съосновател на Robinhood Влад Тенев казва, че иска да разтърси британския пазар.

„Искаме да помогнем за понижаването на таксите за всички клиенти във Великобритания, точно както направихме в САЩ през 2019 г., точно преди Covid”, казва той в интервю за Bloomberg News.

Той предлага 5% лихва върху неинвестираните пари, търговия извън работното време на пазара, както и нулева комисиона за търговия или валутни такси на местни потребители с едва 1 долар за инвестиране.

Благодарение на приложението си нарастващата популярност на Robinhood сред инвестиращите за първи път помогна утвърдените брокерски компании в САЩ да намалят комисионите си за онлайн сделки до нула.

Но докато компанията се разрастваше, тя срещна все по-голям контрол от страна на регулаторите, които я обвиняваха, че примамва някои клиенти да поемат по-голям риск, отколкото те могат да управляват. По време на пандемията компанията пое главна роля в краткотрайния натиск върху акции като GamesStop, което в крайна сметка засегна множество големи хедж фондове в САЩ.

Пионерът в приложенията за търговия без комисиони гледа към Великобритания от 2019 г. – последно чрез вече отмененото придобиване на базираната в Лондон фирма за криптотърговия Ziglu.

Компанията ще навлезе на един все по-пренаселен пазар, конкурирайки се с местни играчи като Revolut и Freetrade, както и с базирания в Ню Йорк съперник Public.com, който се разшири във Великобритания през юли.

Компанията също така планира да започне да предлага криптотърговия в Европейския съюз през следващите седмици.

В САЩ Robinhood трупа част от приходите си чрез плащания за потока от поръчки, противоречива практика, която беше забранена във Великобритания, където маркет мейкърите плащат на брокерски компании, за да насочват поръчки през тях, а не директно към фондовите борси.

Базираните на трансакции приходи на Robinhood спаднаха с 11% през третото тримесечие на годишна база до 185 млн. долара, до голяма степен поради по-ниските обеми на криптотърговия, които се сринаха с 55% за годината. Акциите на компанията са поскъпнали с около 10% тази година, но цената им все още е с 90% по-ниска спрямо върха си.

Освен с акции, Robinhood предлага на своите 23 млн. клиенти в САЩ търговия с борсово търгувани фондове и криптовалути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още