IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паузата на глобалното борсово рали оцвети европейските индекси в червено

Инвеститорите очакват централните банки да пристъпят към понижения на лихвените проценти през 2024 г.

19:47 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари завършиха деня предимно с понижения, на фона на очевидната пауза в доскорошното глобално рали, докато инвеститорите залагат на понижения на лихвените проценти от страна на големите централни банки през 2024 г., пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,1% надолу. Миннодобивният сектор се раздели с 2,4%, повеждайки спадовете, докато енергийните акции отстъпиха с 1,6 на сто.

Европейски борси. Таблица: CNBC Европейски борси. Таблица: CNBC

Цената на златото за втори пореден ден достигна нов рекорд в понеделник, като спот цените се изкачиха до 2100 долара. Анализатори посочиха геополитическата несигурност, потенциално по-слабия щатски долар и възможните понижения на лихвените проценти като допълнителни катализатори за златото през следващата година.

Перспективата за намаляване на лихвените проценти или за ново задържане на нивата от страната на Федералния резерв на САЩ при следващата му среща в средата на декември в петък изпрати S&P 500 до връх за 2023 г. след 5-седмична зелена серия.

Междувременно през ноември Dow Jones Industrial Average записа най-добрия си месец от октомври 2022 г.

Добрият импулс на пазара се запази, въпреки усилията на председателя на Фед Джером Пауъл да смекчи пазарните очаквания за предстоящи намаления на лихвените проценти. Той твърди, че е „твърде рано да се заключи с увереност“, че паричната политика е „достатъчно рестриктивна“.

Американските индекси започнаха сесията си с понижения, тъй като предпазливостта започна да се връща на пазара.

Индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион записаха смесена търговия в понеделник, докато инвеститорите са в очакване на нови икономически данни във вторник и ключова информация за инфлацията, която ще бъде публикувана по-късно през седмицата.

Междувременно директори на компании от криптоиндустрията обявиха началото на нов възход в нея, като немалко от тях очакват исторически върхове за биткойна през 2024 г., достигащи над 100 хил. долара.

Тази година стойността на биткойна скочи с над 120%, а мнозина са оптимисти, че този ръст ще продължи и през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още