IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на енергоносителите оказва натиск върху печалбата на „Синергон Холдинг“

Дружеството свива продажбите на електроенергия с 234 млн. лева към края на септември в сравнение с края на септември 2022 г.

12:19 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Спадът на цените на енергоносителите след стабилизирането на европейския пазар свива приходите на „Синергон Холдинг“ за деветмесечието.

Дружеството отчита ръст на приходите от продажби на строителни материали, но той не може да компенсира свиването на приходите от продажби на електроенергия и горива, вижда се от консолидирания отчет, публикуван на сайта x3news.com.

Това поставя под натиск печалбата на компанията за периода януари-септември, която намалява с над 63% на годишна база. Доходът на акция за отчетния период се свива с над 73%.

Дружеството също така е изплащало заеми – текущите задължения намаляват с над 44,5 млн. лева, от които банковите заеми с над 27,8 млн. лева. Това вероятно е озаптило донякъде ръста на разходите за лихви, които се увеличават с 36% на годишна база.

Продажбите за деветмесечието

„Синергон Холдинг“ е реализирало приходи от продажби за над 668 млн. лева за периода януари-септември при 921,5 млн. лева за януари-септември 2022 г., или с 27,5% по-малко на годишна база.

Най-съществено е намалението на приходите от продажба на стоки – с 256,2 млн. лева, или над 28% на годишна база, до почти 645,8 млн. лева от 902 млн. лева. По-голямата част от това намаление – или 234 млн. лева, е спадът на приходите от продажба на електроенергия.

Постъпленията от продажби на газ пропан бутан и течни горива са с 32 млн. лева по-малко на годишна база.

Същевременно приходите от продажба на строителни и отоплителни материали нарастват за периода със 7 млн. лева.

Разходи и печалба

Разходите на „Синергон Холдинг“ за деветмесечието се свиват съизмеримо с намалението на приходите – с 26% на годишна база до над 656,3 млн. лева от 888,3 млн. лева година по-рано.

Намалението е основно заради спада на балансовата стойност на продадените активи. Свиват се и разходите за материали, външни услуги, обезценките.

Увеличават се обаче разходите за персонала с над 29% до 32,8 млн. лева към края на септември от 25,4 млн. лева година по-рано.

Дружеството приключва деветмесечието с печалба в размер на почти 13,7 млн. лева в сравнение с 37,5 млн. лева за деветмесечието на 2022 г., което е намаление от над 63% на годишна база. Паричният поток от оперативна дейност за периода е все още положителен, макар че се свива повече от два пъти до 17,1 млн. лева от 41,8 млн. лева.

В последната година акциите на „Синергон Холдинг“ поевтиняват със 7%, а пазарната капитализация е почти 17,1 млн. лева.

Свързани компании:

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още