IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за скорошно понижение на лихвите окрилиха индексите на Wall Street

Акциите на енергийните и автомобилните компании, както и на тези от финансовия сектор поведоха ръстовете при щатските индекси

23:09 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, отразявайки оптимизма сред инвеститорите относно решението на Федералния резерв на САЩ от сряда да задържи непроменени лихвите като сигнализира, че през следващата година ще започне постепенно разхлабване на паричната си политика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,43% до 37 248,51 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,27% до 4719,57 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете повишение от 0,19% до 14 761,56 пункта.

В сряда вечерта Фед остави непроменен основния лихвен процент на трето поредно заседание и даде най-ясния си сигнал до момента, че кампанията му по агресивното повишаване на лихвите е приключила, като прогнозира поредица от понижения догодина. Служителите на регулатора решиха единодушно да оставят целевия диапазон за бенчмарковата лихва по федералните фондове от 5,25%-5,5%, най-високото ниво от 2001 г. Те не планират нови повишения на лихвите в прогнозите си за първи път от март 2021 г. съгласно осреднените очаквания сред членовете на Фед.

Пазарите реагираха и на новите данни за продажбите на дребно в САЩ, които неочаквано се възстановяват през ноември. Показателят расте с 0,3% миналия месец, става ясно от данни на Бюрото за преброяване на населението към Министерството на търговията в четвъртък. Данните за октомври бяха ревизирани надолу до спад от 0,2% вместо от 0,1%, както бе съобщено по-рано. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха продажбите на дребно да се понижат с 0,1% през ноември.

Доходността по 10-годишните американски държавни ​​облигации падна под 4% за първи път от август, тъй като трейдърите заложиха на намаления на лихвените проценти през 2024 г.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 14 декември. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 14 декември.

Междувременно анализатори на RBC Capital заяви, че очаква акциите на американските банки да отчетат силен скок през 2024 г., повтаряйки възхода от 1995 г., когато напреднаха средно с 54% спрямо 34-процентния ръст на S&P 500. „През втората половина на 2024 г. очакваме продължаващо подобряване на фундаментите, тъй като Федералният резерв постепенно ще намали лихвения процент по федералните фондове, растежът при заемите ще започне да се ускорява, провизиите за евентуални загуби по кредитите ще паднат, а възвръщаемостта на капитала чрез обратно изкупуване на акции ще започне да се ускорява“, изтъкват от RBC.

Акциите на енергийните и автомобилните компании, както и на тези от финансовия сектор поведоха ръстовете на Wall Street. Цената на книжата на ExxonMobil и Chevron се повиши съответно с 2,4% и 3,4 на сто. Акциите на Tesla, Ford и General Motors поскъпнаха съответно с 4,7%, 7,3 на сто и 6,5%. Цената на книжата на Bank of America и Wells Fargo отчете ръст от съответно 5,9% и 5,4 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годиншните американски ДЦК се понижи до 3,913 на сто, докато тази по 30-годишните американски облигации спадна до 4,035 на сто.

Доларовият индекс записа спад от 0,88% до 101,97 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 3,29 на сто до 76,70 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 3,21% до 71,70 долара за барел.

Цената на златото нарасна с 2,7 на сто до 20,51,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още