IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Стара планина хорд" очаква 9,2 млн. лева печалба за 2023 г.

Ръководството на групата прогнозира, че приходите догодина ще се свият с 12% до около 330 млн. лева

15:25 | 15.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Стара планина холд“ АД очаква да реализира печалба в размер на над 9,2 млн. лева за 2023 г. при 8,1 млн. лева за 2022 г.

Дружеството дава заявка, че за 27-ма поредна година ще раздаде дивидент на акционерите, посочват от съвета на директорите му в обръщение към акционерите, публикувано на x3news.com.

„Настоящото предвиждане се основава на постигнатите резултати през 2023 г., на бизнес плановете на предприятията за 2024 г. и очакванията за основните ни пазари. То е в пряка зависимост от европейските икономически перспективи, които продължават да бъдат съпътствани от голяма несигурност и от очакванията на българския бизнес спадът в продажбите да продължи и през следващата година“, посочва се в съобщението.

С прогнозните приходи за второто полугодие на 2023 г. от „Стара планина холд“ очакват понижение от около 15% спрямо същия период на предходната година и повишение от приблизително 10% спрямо второто полугодие на 2021 г.

На годишна база прогнозата е консолидираните приходи от продажби на дружеството да достигнат 374 млн. лева, което е на равнището на предходната година и представлява ръст от около 3% спрямо продажбите през 2021 г.

Инвестициите на предприятията тази година достигат 35,5 млн. лева, като нарастват с 37% на годишна база. Те са насочени към технологично обновяване, въвеждане на високо рентабилни продукти и производства, придобиване на предприятия и активи, иновации за зелен и цифров преход, повишаване на производителността на труда.

Ръководството на групата предупреждава, че за следващата година очаква по-слаби резултати заради песимистичните прогнози на партньорите ѝ в страната, Европа и света. Очакванията са приходите да достигнат 330 млн. лева, което би било понижение от приблизително 12% спрямо приходите през тази година.

За следващата година се очаква свиване на инвестицията в предприятията на групата с 23% до 27,3 млн. лева.

Факторите, които ще продължат да оказват влияние върху дейността на дружествата от групата и през следващата година са пазарните цени на суровини и материали за производство, транспортът на доставките, регионалната пазарна цена на работната сила, цените на енергийните ресурси и обезпечеността на доставките им, допълват от дружеството.

В последната година акциите на „Стара планина холд“ поскъпват с над 20%, а пазарната капитализация достига 216,3 млн. лева.

Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още