IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ямболен" има нов мажоритарен акционер, който иска да изкупи и останалите акции

Компанията „Еникорп“ АД е придобила 90,5% от капитала на ямболското дружество след сделки с доскорошните основни акционери и предлага по 2,27 лв. за останалите акции

08:17 | 21.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Производителят на синтетични влакна от Ямбол „Ямболен“ АД, който от години е спрял основното си производство, има нов мажоритарен акционер, който иска да изкупи дяловете на останалите акционери. Това се вижда от съобщение на предприятието и на новия мажоритар - „Еникорп“ АД, който е отправил търгово предложение към миноритарните акционери.

Компанията се преобразува от производител на химически вещества в производител на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, след като инвестира близо 15 млн. лева в соларна централа, изградена със заем. Централата е въведена в експлоатация през юни 2023 г. и производството и продажбата на ток вече е основната дейност на дружеството.

В края на ноември „Еникорп“, чийто предмет на дейност е свързан с изграждането на електропреносни мрежи и консултантска дейност в енергетиката, е придобило акциите на доскоро основните акционери в „Ямболен“ – 415 590 акции, притежавани от „Ламара“ ЕООД, или 34% от капитала на дружеството, и 690 565 акции, притежавани от „Химимпорт Инвестмънт енд Фъртилайзър Инк.“, регистрирано на Британските Вирджински острови, или 56,5% от капитала на дружеството.

Така „Еникорп“ вече контролира 90,5% от капитала на „Ямболен“.

Веднага след покупката на акциите „Еникорп“ е предложило 2 лева на акция на останалите акционери, за да изкупи дяловете им – общо 116 144 акции, или 9,5% от капитала на „Ямболен“.

Към 20 декември цената е коригирана на 2,27 лева на акция.

Новият мажоритар не смята да променя предмета на дейност на компанията. Тя ще продължи да произвежда ток от слънчевата централа, ще отдава помещения от базата ѝ под наем и ще пречиства води на други предприятия в прилежащата индустриална зона. Възможно е обаче регистрацията ѝ на БФБ-София да бъде прекратена.

„Еникорп“ уточнява, че Комисията за финансов надзор (КФН) още не е одобрила предложението.

Свързани компании:

Ямболен АД(YAMB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още