IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на най-доходоносната компания в света за годината поскъпват с близо 600%

Манията по електромобилните батерии в Южна Корея създаде нов печеливш в индекса Bloomberg World Index

11:12 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Обожанието на трейдърите на дребно в Южна Корея на всичко, свързано с батерии за електромобили, предизвика главоломно рали за един производител на катоди, превръщайки го в най-добре представящата се акция в света тази година, съобщава Bloomberg.

Книжата на Ecopro Co. без проблеми изпревариха тези на останалите 2647 компании от състава на индекса Bloomberg World Index благодарение на възвръщаемостта си от 571% тази година. Разликата с компанията на второ място – друг корейски производител в центъра на манията по електромобилите Kum Yang Co., е над 200 пункта.

Движението на цената на акциите на Ecopro през годината. Графика: Bloomberg LP Движението на цената на акциите на Ecopro през годината. Графика: Bloomberg LP

Ecopro се превърна в олицетворение на неспирното вълнение на дребните инвеститори, което предизвика огромни движения при някои корейски акции тази година. Комбинация от фактори – включително склонността на инвеститорите на дребно към непостоянство, бичи призиви от популярни инфлуенсъри в Youtube, както и нарастващият контрол от страна на САЩ към китайските конкуренти – допринесоха за интереса към батериите и техните доставчици.

Книжата на компанията поскъпнаха значително през първата половина на годината, изстрелвайки се от 110 хил. вона за акция в началото на 2023 г. до над 10-кратно увеличение за седем месеца. Подобно бурно движение кара инвеститорите да търсят бърза възвръщаемост, притискайки продавачите на късо. В четвъртък компанията завърши сесията при цена от 692 хил. вона.

Преди да бъде въведена наскоро забрана от властите за продажби на късо, Ecopro бе една от най-продаваните на късо акции в Южна Корея.

Ралито в известна степен се възползва от очакванията за по-големи поръчки за батерии за електромобили по-рано през годината, но ръстовете продължиха дори и когато някои анализатори понижиха прогнозата си за търсенето. Акциите на компанията поевтиняха с почти 50% от пика им през юли, като имат и две оценки „продай“, една „задръж“ и нито една „купи“.

Най-добре и най-зле представящите се компании в индекса Bloomberg World Index. Графика: Bloomberg LP Най-добре и най-зле представящите се компании в индекса Bloomberg World Index. Графика: Bloomberg LP

Ралито на Ecopro генерира и огромни печалби за основателя Лий Донг Че, който е в затвора за търговия с вътрешна информация. Неговото състояние и това на семейството му се е увеличило с около 3,3 млрд. долара тази година до 3,6 млрд. долара, показват данни от индекса на милиардерите на Bloomberg.

В същото време акциите на PT Adaro Minerals Indonesia, миналогодишният номер едно в индекса с ръст от 1595%, тази година отчитат спад от 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още