IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската фондова борса записа най-силен ръст в региона през 2023 г.

SOFIX е на девето място по ръст за годината с малко над 27%

10:54 | 02.01.24 г. 1
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руските акции са най-добре представящите се в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2023 г., показват изчисления на Investor.bg.

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX приключи 2023 г. в топ 10 по ръст.

Сред най-добре представящите се пазари през отминалата година са Гърция, Унгария, Полша и Турция, а само за декември – Босна и Херцеговина, Полша, Унгария, Румъния и Хърватия.

Същевременно само два пазара приключват 2023 г. със спадове – Словакия и Литва. Най-слаб растеж отчитат водещите индекси в Естония, Сърбия и Северна Македония.

Местните инвеститори насърчават руския пазар

Заради войната в Украйна първоначално водещият руски индекс MOEX спадна силно. С налагането на западните санкции обаче и затварянето на местния пазар за инвеститори от т.нар. от Москва „неприятелски“ държави местните инвеститори нямат особен избор къде да насочат парите си.

MOEX достигна дъното си през октомври 2022 г. и оттогава непрекъснато расте.

„Парите са в капан“, коментира пред FT преди няколко месеца Джейкъб Грапенгиесер, главен инвестиционен директор във фонд мениджъра East Capital. Лишени от инвестиционни възможности в чужбина, руснаците насочват спестяванията си към големите руски компании като „Лукойл“, „Газпром“, „Сбербанк“ и др. Те възнаградиха акционерите си с щедри дивиденти.

Икономиката на Русия също се представя по-добре от очакваното въпреки предупрежденията на анализаторите, че официалните данни не са надеждни.

Основният руски индекс MOEX се повишава с 43,87% през 2023 г. Само за декември бенчмаркът спада с 2,11%.

Най-силно и най-слабо представящите се индекси в ЦИЕ през 2023 г.

На второ място по ръст в Централна и Източна Европа за 2023 г. е водещият индекс на Гърция ATG, който се повишава с малко над 39% до 1293,14 пункта.

На трето място е водещият унгарски индекс BUX, който нараства с 38,42%, на четвърто е полският WIG с ръст от 36,54%, а на пето е турският BIST100 с 35,6%.

Турският пазар стана привлекателен за инвеститорите, след като президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган спечели изборите и се отдръпна от неортодоксалните политики. Новият управител на централната банка рязко увеличи лихвите, за да укроти инфлацията.

Фискалната политика също беше значително затегната чрез повишаване на данъците и други мерки за охлаждане на вътрешното търсене. Положиха се и основите на важни икономически реформи, които привлякоха инвеститорите обратно към пазара на акции и облигации.

SOFIX е на девето място с годишен ръст от 27,2% за 2023 г.

Само индексите в Словакия и Литва приключват 2023 г. със спад – със съответно 6,4% и 0,04%.

С най-слаб растеж са OMX Tallinn в Естония – 0,1%, BELEX в Сърбия с 6,19% и MBI10 в Северна Македония с 8,21%.

Месечни изменения

През декември 2023 г. в сравнение с ноември най-силен ръст от индексите в Централна и Източна Европа отбелязва BIRS в Босна и Херцеговина – близо 21%, следван от WIG в Полша с ръст от 5,65% и BUX в Унгария с 4,74%.

В топ пет влизат и BET в Румъния с 4,48% ръст и CROBEX в Хърватия с 4,07%.

През декември в сравнение с ноември най-силно се понижава BIST100 в Турция – с малко над 6%, следван от MOEX в Русия с 2,11% и OMX Riga в Латвия с 1,32%. Водещите индекси в Литва и Сърбия също спадат – със, съответно, 0,63% и 0,23%.

SOFIX е на седмо място по ръст в региона през декември в сравнение с ноември – 2,53%.

Таблица: Investor.bg Таблица: Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
xapoznai
преди 4 месеца
Смятай само! Продажбите и цените падат, а цените на акциите - нагоре! Влязох да скивам, не че съм разбирач ама гледам газ/нефт е нагоре с 50% от март. Не купих мааму... Е нямаше да мога да си взема парите никога ама поне щях да съм на печалба (в рубли) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още