IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите активисти сериозно са засилили натиска над бизнеса през 2023 г.

Рекорден брой кампании са стартирани през миналата година, като инвеститори в Европа и Азиатско-тихоокеанският регион са с най-голяма активност

14:43 | 07.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компаниите са изправени пред рекорден брой атаки от инвеститори активисти през 2023 г., тъй като недоволните акционери са се опитали да изгонят директори или да принудят продажбата на бизнеси, чиито цени на акциите се понижават.

Има 252 нови кампании на инвеститори активисти в световен мащаб, според доклад на инвестиционната банка Lazard. Това е със 7% повече спрямо предходната година, пише FT.

Широк кръг от инвеститори активисти се насочва към компании „сини чипове“ като Walt Disney, Salesforce и Starbucks.

Европа и Азиатско-тихоокеанският регион отбелязват рекордни нива на активност, като Обединеното кралство и Япония са водещи. В Европа са стартирани 69 кампании, повечето от които с искания, свързани със сливания и придобивания. В Азиатско-тихоокеанския регион новите кампании са 44, като местните хедж фондове са най-активните участници.

„Активизмът днес има силно регионална динамика“, коментира Рич Томас, управляващ директор в консултантската група на капиталовите пазари на Lazard. „Глобалните кампании са на най-високо ниво за всички времена, защото [Азиатско-тихоокеанският регион] и Европа имаха година на пробив“, допълва той.

Активистите обикновено купуват дялове в компании и лобират за промени, които вярват, че ще помогнат за увеличаване на цената на акциите. Преди години инвеститорите атакуваха бизнеса и ръководствата с публични писма, но според експерти голяма част от преговорите между активисти и мишени сега се провеждат при закрити врата.

Все пак някои битки получиха публичност, което добавя натиск върху ръководствата на компаниите освен забавянето на икономическия растеж и по-високите лихвени проценти.

Trian Partners миналата година заяви, че ще търси две места в борда на Disney. Компанията подготви сцената за една от най-оспорваните прокси битки от години, като противопостави своя съосновател Нелсън Пелц срещу завръщащия се главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър.

Карл Айкън, чиято собствена публична инвестиционна компания беше атакувана от активиста и къс продавач Hindenburg Research, поведе агресивна кампания срещу Illumina заради придобиването на разработчика на тестове за рак Grail. През декември компанията за генно секвениране заяви, че ще се откаже от Grail.

Докато активизмът исторически се доминира от хедж фондове, стратегията все повече се прилага и от други типове акционери. Повече от 40 процента от активистите, стартирали кампании миналата година, са го направили за първи път, според Lazard, а списъкът с недоволните инвеститори, с които компаниите трябва да работят, се разширява.

В Европа по-специално е отчетено значително увеличение на броя на активистите за първи път, след като много от тях преди това се въздържаха по време на кризата с разходите за живот и нарастващите цени на енергията.

„Бариерите паднаха и разочарованите акционери започват повече кампании“, коментира Рич Томас.

Starbucks е изправена пред предизвикателство от коалиция от профсъюзи, наречена Strategic Organizing Center, която иска да бъдат сменени трима от директорите на веригата с номинирани от коалицията „сериозно лошо управление на човешкия капитал“.

В сравнение с миналото сега компаниите по-бързо прекратяват битките с инвеститорите активисти, за да избегнат по-сериозни сътресения. Само 37 процента от кампаниите, завършили със спечелване на място в борда, са продължили повече от 90 дни миналата година, което е спад от 44 процента година преди това, а 34 процента са приключили в рамките на една седмица, според Lazard.

През изминалата година също имаше възраждане на множество хедж фондове, които се роят около една и съща цел. В един момент Salesforce например е имала около седем инвеститори активисти като акционери, според запознати източници на медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още