IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата атака на хутите в Червено море тласка цените на петрола нагоре*

Цените остават колебливи тази седмица, а фокусът на пазара се измества към данните за инфлацията в САЩ

09:58 | 11.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишaват в четвъртък на фона на риск от засилване на конфликта в Близкия изток, което да засегне корабоплаването в Червено море. Опасенията компенсираха и натрупването на запаси от суров петрол в САЩ, което ограничи ръста на цените, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 66 цента, или 0,86%, до 77,46 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 61 цента, или 0,85%, до 71,98 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха в сряда, след като изненадващото увеличение на запасите от суров петрол в САЩ предизвика опасения за търсенето.

Появиха се нови притеснения обаче, след като йеменските хути предприеха най-голямата си атака до момента срещу търговските морски маршрути в Червено море в сряда. Израелските удари в южната и централната част на Газа също се засилиха в сряда.

САЩ и Великобритания намекнаха, че ще предприемат допълнителни мерки, ако атаките продължат, а Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) прие резолюция, изискваща незабавно прекратяване на атаките.

„Цените на петрола изглежда са колебливи тази седмица, тъй като участниците на пазара се опитват да анализират редица фактори“, заяви Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG, визирайки геополитическото напрежение в Близкия изток, противоречивите отчети за запасите в САЩ и слабия световен растеж.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 1,3 млн. барела през седмицата, приключила на 5 януари, до 432,4 млн. барела, съобщиха от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) в сряда. Очакванията на анализаторите бяха за спад от 700 хил. барела.

Вниманието на пазара в момента в насочено към данните за инфлацията в САЩ, които ще дадат по-ясна представа за това кога Федералният резерв (Фед) може да намали лихвените проценти.

„Неочаквано увеличение на запасите от суров петрол на САЩ предизвика опасения за търсенето на суров петрол. Ревизираните очаквания за лихвените понижения обаче би трябвало да окажат подкрепа на цените на петрола, тъй като икономиката се забавя по-слабо, отколкото Фед прогнозира", коментира Леон Ли, анализатор в CMC Markets. 

„Цените на петрола може да намерят подкрепа над 70 долара, докато повече данни не отчетат засилен натиск върху икономиката“, добави Ли.

В петък митническата администрация на Китай ще публикува данни за търговията през декември, които ще покажат цялостната картина на търсенето през годината при най-големия купувач на петрол в света.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 8
wart
преди 5 месеца
Само хутите ще ви оправят цивилизовани, престъпници колонизатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още