IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават в края на седмицата след атаките срещу хутите*

И двата бенчмарка са напът да отбележат второто си седмично поскъпване

10:02 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават с повече от 2% в петък, след като САЩ и Великобритания нанесоха удари по море и по въздух на военни мишени на хутите в Йемен в отговор на атаките на подкрепяната от Иран групировка срещу кораби в Червено море, които започнаха в края на миналата година, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 1,74 долара, или 2,25%, до 79,15 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 1,64 долара, или 2,28%, до 73,66 долара за барел. И двата бенчмарка са напът да отбележат второто си поредно седмично поскъпване.

Атаките на САЩ и Великобритания представляват една от най-драматичните демонстрации от изострянето на конфликта между Израел и „Хамас“ през октомври. Йеменски очевидци потвърждават за експлозии в цялата страна.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че „целенасочените удари“ са ясно предупреждение, че Съединените щати и техните партньори няма да толерират атаки срещу служителите си или „да позволят на враждебни сили да застрашат свободата на корабоплаването“.

По думите му операцията е подкрепена от Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия.

Атаките на хутите в Червено море възпрепятстват международната търговия по ключовия маршрут между Европа и Азия, през който преминава около 15% от световния корабен трафик.

От октомври насам хутите атакуват търговски кораби в Червено море, за да покажат, че подкрепят палестинската въоръжена групировка „Хамас“ в борбата срещу Израел.

Корабният гигант Maersk заяви в четвъртък, че ще отклони всичките си кораби далеч от Червено море в близко бъдеще, като предупреди клиентите си, че са възможни бъдещи смущения.

Водените от САЩ атаки последваха конфискацията на танкер с иракски суров петрол, пътуващ за Турция, от Иран в отговор на задържането на същия кораб и неговия петрол от Съединените щати миналата година. Белият дом осъди действията на Иран.

Атаките на хутите са съсредоточени върху пролива Баб ел-Мандеб‚ югозападно от Арабския полуостров. Конфискацията на танкера от Иран се е случила в близост до Ормузкия пролив между Оман и Иран, което според анализаторите е причина за сериозно безпокойство.

„Оманският залив е много близо до Ормузкия проток, който е ключова точка за пресичане на петролните потоци. Повече от 20 млн. барела дневно преминават през Ормузкия проток, което се равнява на близо 20% от световното потребление“, коментираха анализатори на ING в бележка.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още