IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приветстваха спада на производствените цени в САЩ

Въздушните атаки срещу позиции на хутите в Йемен насърчиха повишаването на цената на петрола

20:19 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на европейските фондови пазари затвориха последната сесия за седмицата на зелена територия на фона на данните за спад на производствените цени в САЩ, пише CNBC. Подкрепа оказаха и данните, че британската икономика се завръща към растежа през ноември, като брутният вътрешен продукт неочаквано расте с 0,3%.

Тези данни накараха търговците за загърбят негативната като цяло седмица и паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,84% до 476,76 пункта. Повечето сектори, част от индекса, са на положителна територия днес (12 януари).

Водещият индекс на Франкфуртската фондова борса - DAX, добави 0,95% и затвори седмицата на ниво от 16 704,56 пункта, докато френският САС 40 се повиши с 1,05% до 7465,14 пункта.

Търговията с акции на веригата за луксозни стоки Burberry натежа на представянето на европейските индекси. Компанията загуби 5,51% от пазарната си капитализация, след като предупреди за спад на търсенето. Водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, затвори сесията с ръст от 0,64% до 7624,93 пункта.

Въздушната атака по позиции на хутите в Йемен предизвикаха сътресение на петролните пазари. Опасенията са за разширяване на конфликта в Близкия изток, както и влошаване на проблемите за корабоплаването в Червено море. Първоначалният шок обаче беше преодолян, макар че цените на водещите сортове петрол са на най-високото си ниво от 27 декември насам.

Търговията към края на европейската сесия цената на американския лек суров петрол (WTI) достигна цена от почти 72,50 долара за барел, което е повишение от 0,6%. За европейския сорт "Брент" повишението е от 0,9% до малко над 78 долара за барел.

Добрите данни за инфлацията в САЩ натежаха на търговията с щатския долар. На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0953 долара. Стойността на британския паунд достигна 1,2742 долара за брой.

Цената на златото се повишава с 1,45% на фона на напрежението в Близкия изток и очакванията Федералният резерв скоро да пристъпи към намаление на лихвите в САЩ. Цената на ценният метал достига до 2048,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още