IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Привлекателността на парите в брой е подложена на тест

При лека нестабилност на акциите или признак за по-висока инфлация много инвеститори пак ще се насочат към кеша, въпреки че се очаква по-ниска възвръщаемост

14:41 | 15.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Правилното нещо, което инвеститорите трябваше да направят през 2023 г., беше да пренебрегнат тревожните консенсусни прегръдки и да скочат с двата крака в опияняващ портфейл от най-пищните акции. Все пак живеем само веднъж, пише Financial Times.

Подобна стратегия би донесла забележителни печалби. Американският технологичен индекс Nasdaq Composite скочи с близо 40% през миналата година, с 20 процентни пункта повече от широкия борсов показател S&P 500. Разликата е още по-голяма в сравнение с широката пазарна тенденция в Европа, особено във Великобритания, допълва медията.

Вместо това, почти всички - от инвеститорите на дребно до големите институционални инвеститори, се уплашиха от евентуална рецесия в САЩ. Повечето заложиха на кеша. Естествено, те не си държаха парите в брой в буркани или под дюшека, а ги насочиха към леснодостъпните фондове на паричния пазар, краткосрочен държавен дълг и други подобни.

Парите в брой винаги са най-важни в моменти на пазарна тревога. През миналата година този прословуто скучен клас активи осигури най-добрата си възвръщаемост от едно поколение насам благодарение на бързото покачване на референтните лихвени проценти. На инвеститорите беше платена разумна норма на възвръщаемост, поне ако се пренебрегне инфлацията, а икономическият срив, от който всички се страхуваха, така и не се материализира.

Това остави траен отпечатък върху решенията за разпределение на активи. Всеки път, когато някой съветник препоръча да се търсят потенциално по-доходоносни дългосрочни инвестиции, хората се насочват към кеша, казва Карън Уорд, главен пазарен стратег за Европа в JPMorgan Asset Management.

Парите, каза тя, имат „емоционална привлекателност“, която другите класове активи просто не могат да победят. Дори банкерите и мениджърите на фондове често признават, че собственото им богатство е натрупано в такива фондове и депозити за черни дни, а не в по-екстремни фондове и продукти, които те самите създават и продават, за да си изкарват прехраната.

Големите институционални инвеститори обаче се отказват от този брак по сметка. Миналия месец проучване сред мениджърите на фондове, осъществено от Bank of America, показа, че паричните наличности са се свили до 4,5% от портфейлите, като достигат двегодишно дъно. Стратезите бият барабана: намалете парите, насочете се към по-дългосрочни облигации и към акции, дори ако опитът през миналата година е бил болезнен.

Откакто Федералният резерв промени позицията си в средата на декември и посочи желанието си да намали лихвените проценти - основният двигател за ръста на цените на облигациите, това пренасочи играта. Жулиен Душе, ръководител на портфейлното консултиране в Natixis Investment Management, посочва: „Гледната точка сега е, че с очакваното намаление на лихвите инвеститорите в кеш се излагат на риск“.

Казано по-просто, всяка нова порция пари, която се насочва към кешови инвестиции сега, ще носи все по-ниска възвръщаемост, ако приемем, че централните банки започнат да намаляват лихвите.

Някои инвеститори на дребно обаче изглежда са заседнали в кешовия коловоз. Марко Джордано, инвестиционен директор в Wellington Management, казва, че това е основната тема за разговор с клиентите му, включително фирми за управление на богатство. „Те разбират обосновката да се измъкнат от парите, но се затрудняват да предадат тази точка на основните си клиенти“, смята той.

Самите мениджъри на богатството съобщават, че клиентите им гледат какво е проработило миналата година – пари в брой и американските технологични акции от т. нар. Великолепна седморка (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla и Meta Platforms) – и не са склонни да са гъвкави.

Повечето мениджъри на фондове са съгласни, че има смисъл част от средствата да се държат на сигурно място, за да се използват при необходимост. Като стратегическа инвестиция обаче, особено ако лихвите наистина започнат да се понижават тази година, паричните продукти постепенно ще станат по-малко възнаграждаващи, а дългосрочните облигации ще се покачват.

За оптимистите по отношение на икономическия растеж може би най-добрият начин да инвестират е да заложат на акции на по-малки компании, каквито са тези в американския борсов индекс Russell 2000.

„Разбирам изкушението на парите в брой. Кога обаче трябва да излезем от тях? Чакането на „ясен сигнал“, че е дошъл моментът за преминаване към акции или облигации е малко вероятно да даде резултати“, казва Джо Дейвис, глобален главен икономист във Vanguard.

Кристиан Нолтинг, главен инвестиционен директор в Deutsche Bank Wealth Management, допълва, че „не е време да чакаме и да видим. Лесно е да не рискуваш, но трябва да намериш тези джобове на растеж“.

Изглежда обаче, че много инвеститори все още се нуждаят от убеждаване и че ще им е необходим само лек изблик на нестабилност на акциите или признак на по-висока инфлация, за да се облегнат отново на утешителната топлина на безопасните, скучни, надеждни пари в брой.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още