IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата китайска икономика потиска цените на петрола*

От друга страна, силният щатски долар понижи апетита за риск на инвеститорите

10:05 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява в сряда, тъй като икономическият растеж в Китай, вторият по големина потребител на суров петрол в света, се размина с очакванията, предизвиквайки опасения за търсенето в бъдеще, а силният щатски долар понижи апетита за риск на инвеститорите, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняват със 71 цента, или 0,91%, до 77,58 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава със 76 цента, или 1,05%, до 71,64 долара за барел.

Публикувани в сряда данни показаха, че брутният вътрешен продукт на Китай се е разраснал с 5,2% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, разминавайки се с очакванията на анализаторите, като по този начин постави под въпрос прогнозите, че китайското търсене ще стимулира глобалния растеж на петрола през 2024 г.

Данните за китайската икономика „не успяват да успокоят опасенията за търсенето на суров петрол, а перспективтите за китайското такова през 2024 г. и 2025 г. остават мрачни“, заяви Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

„Петролната индустрия подкрепяше тезата, че въпреки трудното възстановяване, търсенето на петрол от Китай е стабилно и вероятно ще достигне рекордни нива през 2024 г.“

Въпреки по-слабия от очакваното икономически растеж производителността на петролните рафинерии в Китай през 2023 г. е нараснала с 9,3% спрямо година по-рано, достигайки рекордни нива, което показва, че търсенето на петрол в страната се е увеличило, макар не и с темповете, които някои анализатори очакват.

Появиха се признаци на стабилно търсене от Китай, тъй като рафинериите в страната активно поръчват петрол за доставка през март и април, за да допълнят запасите си и да задържат цените на относително по-ниски нива в очакване на по-силно търсене през втората половина на 2024 г.

Щатският долар се колебае около едномесечен връх в сряда, след като коментарите на представителите на Федералния резерв на САЩ понижиха очакванията за агресивно разхлабване на паричната политика. По-силният долар оскъпява деноминирания в долари петрол за купувачите с други валути.

„По-високите лихви могат да намалят перспективите за търсенето на петрол, тъй като икономическата активност обикновено се забавя на фона на по-високите лихвени проценти, оставяйки цените на петрола нестабилни“, коментира Сачдева.

Пазарът продължава да следи ситуацията в Червено море, въпреки че инвеститорите изглежда омаловажават заплахата от прекъсване на доставките, дори когато петролните танкери отклоняват курсовете си от този маршрут.

Във вторник САЩ нанесоха нови удари на хутите в Йемен, след като бунтовниците атакуваха гръцки кораб в Червено море.

„Въпреки че петролните бенчмаркове не са отразили атаките в Червено море, реалната цена на петрола и нефтопродуктите за потребителите се е повишила след смущенията в търговските потоци преминаващи през  Червено море и Суецкия канал“, коментира в бележка Вивек Дар, стратег в Commonwealth Bank of Australia.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още