IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата победа на Доналд Тръмп шокира пазарите. Сега търговците са по-подготвени

Инвеститорите следят изборите много повече от развитието на икономиката, смятат анализатори

18:12 | 21.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2016 година избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ шокира и доведе до сътресение на финансовите пазари, припомня Bloomberg. Сега търговците са много по-подготвени, посочва агенцията.

Изглежда, че Доналд Тръмп ще си спечели номинацията много по-бързо от предишните избори - тогава битката между основните кандидати продължи до май. Първите предварителни избори в Айова обаче дават сигнали, че сега "пътят ще е по-кратък". В резултат - на Wall Street имат повече време за подготовка и да "преживеят" ефектът Тръмп отново в Белия дом.

Нищо не е сигурно - има много варианти за изборите, включително и Тръмп да загуби съдебните битки, или друг изненадващ обрат, пише още  Bloomberg. По тази причина и пазарите са фокусирани именно в изборите, а не в икономиката, ръста на брутния вътрешен продукт или дори геополитическото напрежение по света или действията на Федералния резерв.

Една от реакциите на пазара на избора на Тръмп вероятно ще бъде укрепване на долара - отчасти заради от високата доходност по държавните облигации, дори и Федералният резерв да намалява лихвите. Такава прогноза се споделя и от Deutsche Bank, коментира bloomberg.

В момента финансовите пазари са във възход - в петък (19 януари) S&P 500 достигна до рекордно висока стойност, макар че волатилността в търговията все още е факт. Нестабилността може да продължи при избора на Доналд Тръмп, но едва ли в степента от 2016 година. Тогава на търговията тежаха и много други фактори, включително и излизането на Великобритания от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 21.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още