IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на мрачни икономически перспективи*

Добивът на суровината остава висок, а прогнозите за растеж на най-големите икономики са слаби

10:05 | 22.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като икономическите проблеми влошават перспективите за търсенето в световен мащаб, компенсирайки опасенията за напрежението в Близкия изток и атаката срещу руски терминал за износ на гориво през уикенда, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 24 цента, или 0,31%, до 78,32 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 28 цента, или 0,38%, до 73,13 долара за барел.

„Понижението на цените тази сутрин говори достатъчно за текущите настроения на петролния пазар въпреки оставащото геополитическо напрежение в Европа и Близкия изток“, заяви анализаторът на IG Тони Сикамор.

Руската компания „Новатек“ съобщи в неделя, че е била принудена да прекъсне част от работата си на терминала в Балтийско море заради пожар.

При липсата на голяма ескалация суровият петрол вероятно ще се търгува в текущия си диапазон с лек натиск в низходяща посока, коментира Вандана Хари, основател на Vanda Insights.

В Близкия изток войната в Ивицата Газа продължава, а в събота САЩ удариха поредна противокорабна ракета, която хутите планираха да изстрелят от Аденския залив в събота.

Атаките на подкрепяната от Иран групировка в Червено море и Аденския залив възпрепятстваха световната търговия. Те затегнаха европейските и африканските пазари на суров петрол, а спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка се повиши до 1,99 долара в петък, най-сериозната разлика от ноември насам. Пазарът се намира в т.нар. backwardation структура, при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки

„Производството на петрол е по-високо, перспективите за растеж в Китай и Европа в най-добрия случай могат да бъдат определени като „нееднозначни“, а данните за американския брутен вътрешен продукт тази седмица се очаква да покажат, че американската икономика се е забавила значително“, добави той.

Последните прогнози за търсенето от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), Международната агенция по енергетика (МАЕ) и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за 2024 г. сочат ръст в диапазона 1,24 млн. - 2,25 млн. барела дневно, въпреки че и трите организации очакват търсенето да се забави през 2025 г.

Броят на работещите петролни платформи САЩ, е намалял с две до 497 миналата седмица, което е най-малкият брой от средата на ноември насам, показват данни на Baker Hughes от петък.

*Цените са актуални към 9:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още