IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурното бъдеще пред търсенето и предлагането на петрол подкрепят цените му*

В САЩ 20% от добива на петрол в Северна Дакота все още остава блокиран заради екстремните студове и оперативни проблеми

10:10 | 23.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник, докато търговците съпоставят опасенията за търсенето и предлагането с покачващото се напрежение в Близкия изток и проблемите с добива в САЩ заради студа, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 20 цента, или 0,25%, до 80,26 долара, а цената на фючърсите на американския West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 23 цента, или 0,31%, до 74,99 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 2% в понеделник, тъй като удар от украински дрон срещу терминала за износ на гориво на „Новатек“ в Уст-Луга засили опасенията за доставките и повиши цените. Анализаторите смятат, че „Новатек“ вероятно ще възобнови дейността си там до няколко седмици.

Въпреки че пораженията по товарните места на пристанището Уст-Луга само „за кратко засегнаха доставките“, този ход засилва перспективата войната между Русия и Украйна „да премине в нова фаза, в която страните се насочват към ключова енергийна инфраструктура“, коментираха анализатори от ANZ Research в бележка.

В Близкия изток силите на САЩ и Великобритания също нанесоха нова поредица удари, насочени към подземно хранилище, ракети и оборудване за наблюдение, използвани от подкрепяните от Иран хути.

Атаките на хутите срещу кораби във и около региона на Червено море създадоха проблеми в глобалното корабоплаване и засилиха опасенията от ново ускорение на инфлацията.

Някои анализатори останаха оптимистично настроени по отношение на краткосрочните пазарни фактори, свързани с тези продължителни конфликти.

„Без да има опасения за рецесията, въздействието на изключително студеното време върху добива на суров петрол в САЩ и ескалацията на геополитическите конфликти все още оказват подкрепа на цените на петрола“, заяви Леон Ли, анализатор на CMC Markets.

В САЩ 20% от добива на петрол в Северна Дакота все още остава блокиран заради екстремните студове и оперативни проблеми, съобщиха в понеделник от местния петролен регулатор.

Върху пазарите обаче натежават опасенията за забавящото се икономическо възстановяване на Китай, което поражда тревога за световното търсене на петрол, като се има предвид, че страната е най-големият вносител на суров петрол в света.

Проучване на Ройтерс сочи, че запасите от суров петрол в САЩ вероятно са се свили с около 3 млн. барела през седмицата до 19 януари. Очаква се запасите от дестилати да са намалели миналата седмица, докато тези от бензин вероятно са нараснали. Официалните данни ще бъдат публикувани на 24 януари.

*Цените са актуални към 9:48 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още