IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар и мрачните перспективи за търсенето натежават на цените на петрола*

Експерти очакват цените да останат в текущия диапазон през първото тримесечие на 2024 г.

10:21 | 24.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижaват в сряда на фона на опасения за слабото търсене в световен мащаб и силния долар, въпреки че засилването на геополитическо напрежение ограничава намаленията, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 35 цента, или 0,44%, до 79,90 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава също с 35 цента, или 0,47%, до 74,72 долара за барел.

Публикувани във вторник данни на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол на САЩ са се свили с 6,67 млн. барела през седмицата, приключила на 19 януари. Запасите от бензин обаче са нараснали със 7,2 млн. барела, засилвайки опасенията за търсенето на горива в най-големия потребител на петрол в света.

Администрацията за енергийна информация (EIA) ще публикува своите данни по-късно в сряда.

По-силният щатски долар също натежа върху цените на петрола, тъй като деноминираният в американска валута петрол става по-скъп за купувачите с други валути.

„Ако геополитическото напрежение в момента не беше толкова изострено, вероятно щяхме да наблюдаваме сериозни разпродажби на пазара. С течение на времето очакваме рисковата премия заради предлагането да се отдели от тази за риска от военен конфликт“, коментира Викас Дуйведи, глобален енергиен стратег в Macquarie, в бележка.

„Като изключим възможността за нова ескалация на напрежението в Близкия изток, очакваме цената на суровия петрол да остане в текущия диапазон през първото тримесечие на 2024 г. Не смятаме, че предлагането ще намалее“, заяви Дуйведи.

Коалиция от 24 нации, начело със САЩ и Обединеното кралство, нанесе нови удари срещу хутите в Йемен във вторник. Целта им е била да накарат бойците да спрат атаките си срещу търговски кораби, заяви Великобритания в изявление.

От САЩ допълниха, че подкрепяните от Иран бунтовници са атакували търговски кораби в Червено море 26 пъти от края на ноември насам. През морския път преминава около 12% от световната търговия с петрол преди нападенията.

САЩ също нанесоха удари срещу свързаните с Иран групировки в Ирак във вторник след атака срещу иракска въздушна база, при която бяха ранени американски сили.

По отношение на предлагането, либийското нефтено находище Шарара, от което се добиват 300 хил. барела дневно, заработи отново на 21 януари след пауза заради протести в началото на месеца.

Отделно от това добивът в Северна Дакота в САЩ, един от щатите с най-голямо производство, се възстановява след прекъсването заради студа. Но все още е по-слаб с 300 хил. барела дневно.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още